Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την αδύναμη Ε.Ε. και δημιουργεί νέα τουρκική αυτοκρατορία

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την αδύναμη Ε.Ε. και δημιουργεί νέα τουρκική αυτοκρατορίαΔημοσίευμα με τίτλο «Οι ρωγμές της ΕΕ φανερώνονται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται την αδύναμη εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύει η εφημερίδα Express .
 
Ο Tούρκος πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται την παθητικότητα και την αδύναμη εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ώστε να δημιουργήσει μια νέα τουρκική αυτοκρατορία, σημειώνεται στον υπότιτλο.

Το δημοσίευμα αναπαράγει πρόσφατο άρθρο του Wolfgang Münchau στο Eurointelligence (ιστότοπου ανάλυσης για θέματα ΕΕ και ευρωζώνης) με τίτλο “Πώς ο Εrdogan παίζει με την ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται, στο άρθρο ο Münchau υποστηρίζει ότι ενώ οι ηγέτες της ΕΕ αναβάλλουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν δημιουργεί μια νέα τουρκική αυτοκρατορία δια αντιπροσώπων και εκμεταλλευόμενος τις τουρκικές και ισλαμικές κοινότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό.

Η ΕΕ αδυνατεί να δει τη μεγάλη εικόνα. Δεν πρόκειται για την αντιμετώπιση πλοίων-γεωτρύπανων που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα, αλλά πρόκειται για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής στην άμεση γειτονιά μας.

Ο Erdogan εμπνέει Τούρκους και Μουσουλμάνους με ένα όραμα για μια σύγχρονη αυτοκρατορία που θα εκτείνεται από την Ευρώπη ως την Ασία.

Μπορεί να μη βλέπετε τη νέα Τουρκία στον χάρτη, αλλά εξελίσσεται σε πραγματικότητα. Επιδιώκοντας αυτό το γεωπολιτικό αριστούργημα ο Ερντογάν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατήσει την Ευρώπη διαιρεμένη και ηθικά συμβιβασμένη.

Το άρθρο αναφέρεται στην παρουσία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Αφρική και την Ευρώπη καθώς και στην αξιοποίηση εκ μέρους του Erdogan της τουρκικής διασποράς.

Ο Ερντογάν είναι μάστορας στη χειραγώγηση και στην αναστροφή των επιχειρημάτων. Έστειλε πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα, για να υπενθυμίσει στην ΕΕ τι να περιμένει αν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του.

Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλές φορές τις κόκκινες γραμμές της Ευρώπης, αλλά δεν υπήρξαν συνέπειες. Στέλνει πλοία-γεωτρύπανα σε ελληνικά ύδατα, τα ανακαλεί εγκαίρως για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και έπειτα τα ξαναστέλνει, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Ποιος κρατά τον Ερντογάν υπόλογο για τις επιθετικές του ενέργειες;.

Καταλήγοντας το άρθρο υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη, συμβιβασμένη και χωρίς αρχές.