Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν: Η απόφαση που θα σώσει πολλούς νέους ανθρώπους από το θάνατο



Κοινή δήλωση των υπουργών εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Σε συνέχεια της παρότρυνσης του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Β. Πούτιν) και της διαβούλευσης με τους προέδρους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (Ι. Αλίεβ) και της Δημοκρατίας της Αρμενίας (Ν. Πασινιάν), οι χώρες αποφάσισαν τα ακόλουθα βήματα.

1) Από τις 12.00 μ.μ της 10ης Οκτωβρίου 2020 κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και ειδικότερα αφενός μεν την ανταλλαγή ομήρων του πολέμου(κρατουμένων) και αφετέρου τη περισυλλογή των νεκρών από τα πεδία της μάχης σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια του Ερυθρού Σταυρού.

2) Οι λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός θα συμφωνηθούν συμπληρωματικά σε επόμενη φάση.

3) Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας υπό την επίβλεψη του Γκρουπ Μίνσκ (ΟSCE Minsk Group) προσέρχονται σε νέο γύρο διαβουλεύσεων ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση, το ταχύτερο δυνατό αναφορικά με το ζήτημα του Νακόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)

4) Οι 2 χώρες επιβεβαιώνουν πως οι διαδικασίες (formatting) διαλόγου δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ελεύθερη μετάφραση από την ρωσική στην ελληνική γλώσσα 
Τιγκράν Α. Σαρκισιάν.

Υ.Γ Πρόκειται για μια απόφαση που αν τη χειριστούμε σωστά θα σώσει πολλούς νέους ανθρώπους από το θάνατο. Ας ελπίσουμε να μην είναι μια εύθραυστη εκεχειρία.