Κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από 6 χώρες “τσιράκια” του ΕρντογάνΈξι χώρες που ελέγχονται από το τουρκικό καθεστώς ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο και η Λευκωσία ασκεί “προληπτική διπλωματία” για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη. Ανάμεσα στις 6 χώρες, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν.

Από κοινού ενέργειες με την Ελλάδα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την αναχαίτιση των όποιων προσπαθειών της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους από έξι συνολικά χώρες κάνει η Λευκωσία. Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις δεν συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν επαναπαύει τη Δημοκρατία.

«Οι δικές μας προσπάθειες επικεντρώνονται σε έξι χώρες. Από τις μέχρι στιγμής παραστάσεις που έχουν γίνει και από εμάς και από την ίδια την ΕΕ, δεν προκύπτει κάτι που να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά επαναλαμβάνω αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναπαυόμαστε σε αυτό. Και σήμερα έγιναν και αργότερα θα γίνουν σχετικές επικοινωνίες με το θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως αξιοποιούνται όλα τα μέσα που έχει το κράτος στη διάθεση του.

Επισήμανε ότι για την προσπάθεια αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας υπάρχουν δύο σημαντικά ορόσημα. Το ένα είπε είναι η πρωτοβουλία της Τζέιν Χολ Λουτ η οποία βρίσκεται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη. Ανέφερε μάλιστα πως επικοινώνησε ήδη με την Αθήνα για τη διευθέτηση επίσκεψης ενώ σύντομα αναμένεται η κάθοδος της στην Κύπρο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι εφόσον η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ εμπλέκεται με δικές του οδηγίες και επειδή ο Γκουτέρες λαμβάνει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας τότε η προσπάθεια της επικεντρώνεται στην αναζήτηση λύσης στη βάση της συμφωνημένης μορφής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Το δεύτερο ορόσημο είπε είναι η 10η Δεκεμβρίου και η Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία θα αξιολογηθεί η τουρκική συμπεριφορά στη βάση των συμπερασμάτων του προηγούμενου Συμβουλίου. Επισήμανε ότι η ΕΕ στη σκιά των δηλώσεων από Ερντογάν και Τατάρ για λύση δύο κρατών, ήδη έχει μεταφέρει μηνύματα στην τουρκική και τ/κ πλευρά ότι η λύση δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου.

«Είναι σημαντικό θεωρώ ότι η ΕΕ έχει ανησυχήσει από τις δηλώσεις και τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Τουρκίας φρόντισε να μεταφέρει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα και στην τ/κ κοινότητα αλλά και στην τουρκική Κυβέρνηση», είπε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα η θέση της ε/κ πλευράς σήμερα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, η αξιοποίηση των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και κατ’ επέκταση του πλαισίου των έξι σημείων του ΓΓ.