Οι Γάλλοι επιστρέφουν με νέα πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belh@rra αλλά πλέον χωρίς πυραύλους cruise SCALP NavalΠληροφορίες θέλουν την γαλλική NAVAL GROUP να καταθέτει νέα πρόταση στο ΠΝ για την προμήθεια νέων φρεγατών. Σύμφωνα με αυτές η νέα πρόταση  αφορά την προμήθεια 4 φρεγατών FDI Belh@rra και δυνατότητα ναυπήγησής τους στην Ελλάδα.

Η βασική έκδοση που προσφέρεται στο ΠΝ περιλαμβάνει το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500, το πυροβόλο των 76 χλστ., δύο εκτοξευτές SYLVER A50 για 16 συνολικά βλήματα ASTER 15/30, 8 βλήματα Exocet MM40 Block IIIc και δυο τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πυροβόλα 30 χλστ. και σόναρ τρόπιδας CAPTAS-4 συν δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες με τορπίλες EuroTorp MU90 των 323 χλστ.

Να σημειωθεί εδώ πως τα σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC δεν διαθέτουν καν τορπιλοσωλήνες.

Η βασική αυτή πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων  έχει  τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον: Ναυπήγηση στην Ελλάδα, κάτι που οι Γάλλοι δεν είχαν προσφέρει στο παρελθόν.


Δεύτερον: Ανάληψη πρωτοβουλίας χρηματοδότησης από γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα  προσφέρουν ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα.

Τρίτον: Δυνατότητα επιπρόσθετης εγκατάστασης συστημάτων/όπλων όπως CIWS ή επιπλέον SYLVER.

Τέταρτον: Δυνατότητα ενδιάμεσης λύσης με μια ή δύο FREMM ASW.

Βέβαια δεν θα έχουν πυραύλους cruise SCALP Naval. Κι εκεί φαίνεται ότι παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, σε σχέση και με την αμερικανική πρόταση: Να μην αποκτήσει η Ελλάδα βλήματα cruise ακτίνας δράσης 1000 χλμ.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ και οι εγχώριοι «σύνδεσμοί» τους πολεμούν ακριβώς αυτό: Να μην προμηθευτεί η Ελλάδα βλήματα cruise που θα της έδινε την δυνατότητα προβολής ισχύος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, ακόμα..