Στα όριά τους οι αστυνομικοί-Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι τους



Διαστάσεις … ανεπίσημης λευκής απεργίας όσον αφορά στις βεβαιώσεις προστίμων για την παραβίαση της καραντίνας έχει λάβει η δυσαρέσκεια των αστυνομικών έναντι των πολιτικών επιλογών του Υπουργείου Πρσοτασίας του Πολίτη.

Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί  καλούνται να εφαρμόσουν για μια ακόμη φορά τον περιορισμό των πολιτών, βεβαιώνοντας δυσβάστακτα για τους περισσότερους πρόστιμα, σε συνδυασμό με την αναστολή των αδειών τους, την έλλειψη μέσων για την αυτοπροστασία τους αλλά και το ότι σε αντίθεση με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν προβλέφθηκε κάποιο επίδομα έχουν οδηγήσει σε υψηλό αριθμό δυσαρεστημένων.

Καθώς όμως ο κ. Χρυσοχοϊδης φαίνεται ότι έχει ως προτεραιότητα το να περιορίζει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας στα έξι μίλια, αντί του να φροντίζει για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. αυτή η δυσαρέσκεια εντείνεται.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν πρόσφατα συνδικαλιστές:

Ο αριθμός κρουσμάτων μεγαλώνει στις αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες πλέον δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, πρόβλημα που προϋπήρχε μεν, αλλά επιτείνεται ένεκα αποχής από τα καθήκοντα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στενών επαφών τους. Έμπροσθεν αυτής της καταστάσεως, δυστυχώς πολλές Υπηρεσίες, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους, αποκλίνουν από τα προβλεπόμενα μέτρα τήρησης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό-επιτρεπτό.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι κατ’ εξαίρεση αποκλίσεις εφαρμογής των μέτρων έχουν πλέον γίνει κανόνας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μη κατανομή προσωπικού σε βάρδιες 50% πρωί – απόγευμα, τη μη εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης – αποχώρησης και την απουσία τηλεργασίας. Αρκεί και μόνο να δει κανείς τα Βιβλία Υπηρεσίας προκειμένου διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Οικονομικά έως σήμερα οι προσπάθειες του αστυνομικού προσωπικού δεν επιβραβεύτηκαν κι έχουμε μείνει μόνο στις ευχαριστίες. Τι και αν υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις για καταβολή επιδόματος, το θέμα επί του παρόντος έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Πρόβλημα υπάρχει και με τα χορηγούμενα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), τα οποία σαφώς και δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, ώστε να μπορεί ο αστυνομικός να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.