Π.Ο.Ε.Σ.- Άδειες προσωπικού κατά τη διάρκεια του covid-19



Εισήγηση της  Π.Ο.Ε.Σ. στο ΥΠΕΘΑ για άδειες προσωπικού κατά τη διάρκεια του covid-19.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Από την 06η Νοε 2020, η Ελληνική πολιτεία, επέλεξε, ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού τον εγκλεισμό των πολιτών της στα σπίτια τους. Όπως είναι φυσικό, από το υπόψη μέτρο δεν εξαιρέθηκαν – και σωστά - οι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.

Αναγινώσκοντας τη (β) σχετική ΚΥΑ που αφορά στους όρους και προϋποθέσεις μετακίνησης των πολιτών, διαπιστώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 2α του άρθρου 3, επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενώ στην παρ. 2ι, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι δύναται να δοθεί κανονική άδεια απουσίας στο στρατιωτικό προσωπικό του οποίου η μόνιμη κατοικία (σύμφωνα με το Ε1 της ΔΟΥ) είναι σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα και αντιστοίχως δύναται το ως άνω προσωπικό να επιστρέψει με τη λήξη της αδείας του στον τόπο της εργασίας του. Άλλωστε, πλήθος συναδέλφων μας μετακινούνται μεταξύ όμορων νομών καθημερινώς, καθώς η περιφερειακή ενότητα της εργασίας τους δεν συμπίπτει με τον τόπο διαμονής τους (πχ εργασία στην Ξάνθη και διαμονή στην Καβάλα).

Η επιφύλαξη από τις Διοικήσεις να υλοποιήσουν τα παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες ή τις οικογένειές τους, να καθυστερήσουν να τις συναντήσουν, μέχρι να αρθούν τα ληφθέντα μέτρα και να επιτραπούν οι μετακινήσεις ανά την Επικράτεια, γεγονός που τους συμβαίνει για πολλοστή φορά φέτος, εξαιτίας του μεταναστατευτικού, του πρώτου εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού και της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί η παράταση της λήψης των υπολοίπων αδειών έτους 2020 από τα στελέχη των ΕΔ πέραν της 31ης Ιανουαρίου, όπως ζητήσαμε με το (α) σχετικό, αλλά καταφτάνουν καταγγελίες στις πρωτοβάθμιες ενώσεις μας που κάνουν λόγο για υποχρεωτική λήψη υπολοίπου αδείας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ως μέτρο αποφυγής του συγχρωτισμού, παρ΄ όλο που η κυβερνητική απόφαση είναι ότι το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών - συμπεριλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων - να εργάζεται, υποχρεωτικώς, με ποσόστωση.

Σαν να μην έφταναν αυτά, συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, εξαναγκάζονται σε λήψη δεκατετραήμερης (14ήμερης) χρεωμένης άδειας, αντί να τους χορηγηθεί ειδική άδεια πέρα των προβλεπομένων ή αναρρωτική.

Κατόπιν των παραπάνω η Ομοσπονδία μας προτείνει:

- Τη χορήγηση αδειών κατά τη διάρκεια ισχύος της (β) σχετικής ΚΥΑ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αδειών των στελεχών ανά Μονάδα.

- Την ρητή απαγόρευση στις διοικήσεις να εξαναγκάζουν τα στελέχη σε λήψη άδειας απουσίας χρεώνοντας τις ημέρες από την κανονική τους.

- Τη χορήγηση ειδικής δεκατετραήμερης (14ήμερης) αδείας πέρα των προβλεπομένων σε όσες και όσους συναδέλφους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

- Τη χορήγηση ειδικής αδείας σε όσα στελέχη κρίνεται ότι πρέπει να απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

- Την καθιέρωση και διεξαγωγή δωρεάν rapid τεστ σε όσες και όσους συναδέλφους επιστρέφουν από τις άδειές τους και σε κάθε περίπτωση σε όσους κρίνεται ότι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

- Την παράταση της λήψης του υπολοίπου των αδειών έτους 2020 μέχρι και την 31 Μαρτίου 2021 κι εφόσον κριθεί απαραίτητο εξαιτίας των εξελίξεων μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2021.

- Τη δωρεάν χορήγηση ικανού αριθμού μασκών προστασίας σε όλα τα στελέχη των ΕΔ.