Όταν οι Τούρκοι έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά του α/τ (D67) «ΠΑΝΘΗΡ» και ρίσκαραν την βύθιση του μισού Στόλου τους



Tο τουρκικά πλοία εκτελούσαν πυρά στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στον Κόλπο Ξηρού. Tο ΓΕΝ είχε στείλει το αντιτορπιλικό ''ΠΑΝΘΗΡ'' για “στενή παρακολούθηση” των κινήσεων των τουρκικών πλοίων.

Ξαφνικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισαν να βάλλουν προειδοποιητικές βολές  προς το αντιτορπιλικό ''ΠΑΝΘΗΡ'' όταν το πλοίο επιχείρησε να πλησιάσει πολύ κοντά στην περιοχή της ασκήσεως.

Hταν το 1983 όταν τα βλήματα των τουρκικών πλοίων έσκασαν σε απόσταση μόλις μισού μιλίου από το ''ΠΑΝΘΗΡ''.

Η φρεγάτα ''ΕΛΛΗ'' κλάσης "S" έλαβε εντολή να πλεύσει προς την περιοχή.

Ηταν, μαζί με την ''ΛΗΜΝΟ'', τα μοναδικά πυραυλοφόρα σκάφη στα ναυτικά οπλοστάσια των δύο χωρών και θα μπορούσε να βυθίσει μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρη τουρκική Μοίρα από απόσταση δεκάδων μιλίων με τα οκτώ βλήματα Harpoon που έφερε και φέρει μέχρι σήμερα. Τότε φυσικά ήταν ένα ολοκαίνουριο πλοίο...

Το τουρκικό Ναυτικό απέκτησε πυραυλοφόρα σκάφη, πολύ αργότερα, το 1986 παραλαμβάνοντας την πρώτη MEKO-200TN.

Οι Τούρκοι αντιλαμβανόμενοι ότι η φρεγάτα ''ΕΛΛΗ'' έπλεε προς το βόρειο Αιγαίο, διέκοψαν την άσκηση και αποσύρθηκαν στα Δαρδανέλια.


Ήταν το πιο σοβαρό ναυτικό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών

Πρώην USS GARFIELD THOMAS DE193 ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ τύπου Bostrwick

Διαστάσεις: 93,3 / 11,2 / 4,3 μέτρα

Εκτόπισμα: 1240 / 1900 τόν.

Ταχύτητα: 19 κόμβοι

Οπλισμός: 3 πυροβόλα 3 ιντσών/50, 6 (3 δίδυμα) πυροβόλα 40 χιλ./60, 14 (7 δίδυμα) πυροβόλα 20 χιλ., ΣΔΒ Mk 52, Hedgehog, βόμβες βάθους

Ένα από τα τέσσερα που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και αποτέλεσαν τα νεώτερα "Θηρία".

Του ιδίου τύπου: AΕΤΟΣ, ΛΕΩΝ και ΙΕΡΑΞ. Έτος ναυπηγήσεως 1944. Παρελήφθη στις 15 Ιανουαρίου 1951 από τον Ανπχο Γ. Πετρίτη. Από τα πιο χρήσιμα και δραστήρια πλοία του Ναυτικού. Χρησιμοποιήθηκε εντατικά για περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Δωδεκάνησο. Ανήκε στη δύναμη της Διοικήσεως Αντιτορπιλικών. Παροπλίσθηκε στις 15 Ιουλίου 1992.