Ασπίδα στο Αιγαίο: Η ώρα των Exocet - Οι εφτά μικρές «φρεγάτες» του Στόλου



Πολεμικό Ναυτικό και Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε το επόμενο διάστημα και η τελευταία πυραυλάκατος να επανδρωθεί από πλήρωμα και να παραληφθεί επίσημα από το ΠΝ.

Ταυτόχρονα και στις δύο νέες πυραυλακάτους του Στόλου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» 
αναμένεται να τοποθετηθούν έως τις αρχές του 2021 οι πανίσχυροι πύραυλοι επιφανείας EXOCET. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο «τρέχουν» ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό και τα ναυπηγεία Ελευσίνας υπό τη νέα τους διοίκηση οι «φονικοί» γαλλικοί πύραυλοι EXOCET block III με βεληνεκές 180 χλμ. θα έχουν σύντομα «κουμπώσει» πάνω στις SUPER VITA.

'Ηδη έχουν τοποθετηθεί οι βάσεις τους και ολοκληρώνεται η εγκατάσταση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων και καλωδιώσεων προκειμένου όλα να είναι έτοιμα όταν θα φτάσουν στα ναυπηγεία και οι EXOCET για να ολοκληρωθεί ο οπλισμός των πυραυλακάτων. Κάθε πυραυλάκατος θα διαθέτει 8 φορείς οι οποίοι θα περιέχουν αντίστοιχα βλήματα.

Οι EXOCET block III δεν προσβάλουν απλά στόχους έως τα 180 χλμ., αλλά έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν την πορεία τους σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να παρακάμψουν νησιά, ακτογραμμές και εχθρικά ραντάρ και να χτυπήσουν αιφνιδιαστικά. Επιπλέον, έχουν τις προδιαγραφές να καθοδηγηθούν μέσω GPS σε συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες προκειμένου να πλήξουν παράκτιους στόχους ή ακόμα και ελλιμενισμένα πλοία με κλειστά συστήματα ναυτιλίας.

'Ηδη στο επίστεγο και των δύο πλοίων έχει τοποθετηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα  CIWS (Close In Weapon System) RAM(Rolling Airframe Missile) με 21 βλήματα RIM-116A Block I τα οποία διαθέτουν διπλό σύστημα ανίχνευσης μέσω ραντάρ και υπερύθρων με εμβέλεια που αγγίζει τα 10 χιλιόμετρα. Τον οπλισμό των πυραυλακάτων συμπληρώνουν το πλωριό πυροβόλο  Otobreda Super Rapid 76mm με δυνατότητα εκτέλεσης 85 βολών ανά λεπτό και βεληνεκές που αγγίζει τα 16 χιλιομέτρων αλλά και τα δύο  πυροβόλα Otobreda 30mm. Οι SUPER VITA διαθέτουν επίσης σύστημα αντιμέτρων και εκτοξευτή «δολωμάτων» για παραπλάνηση εχθρικών τορπιλών.

'Ηδη το Πολεμικό Ναυτικό και η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Στόλου έχει παραλάβει από το καλοκαίρι την πυραυλάκατο νο6 «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και περιμένει τους EXOCET ώστε να γίνει πλήρως ετοιμοπόλεμη ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές στη θάλασσα και της πυραυλακάτου νο7 «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Πολεμικό Ναυτικό και Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε το επόμενο διάστημα και η τελευταία πυραυλάκατος να επανδρωθεί από πλήρωμα και να παραληφθεί επίσημα από το ΠΝ.

Η νέα διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της επισπεύδει το πλάνο εξυγίανσης από την αμερικανική εταιρεία «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS». Ταυτόχρονα προετοιμάζεται η επόμενη μέρα για τα ναυπηγεία ώστε να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο για το «χτίσιμο» των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού όσο και κατασκευή και κυρίως συντήρηση εμπορικών πλοίων. Με δεδομένη την απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ότι ένα από τα ζητούμενα ενόψει της απόκτησης νέων πλοίων για το ΠΝ είναι και η χρησιμοποίηση ελληνικών ναυπηγείων η Ελευσίνα επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο.

'Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική Lockheed Martin, η οποία φέρεται ως φαβορί να αναλάβει τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, εμφανίζεται θετική ώστε να δώσει ναυπηγικό έργο και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.