Lockdown: Κι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση



Κι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση. Προβληματισμός για το 32% των θετικών στην Θεσσαλονίκη. Μητσοτάκης: Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση.

Στάση αναμονής εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει επακριβώς τα αποτελέσματα του lockdown.

Όπως αναμενόταν εξαρχής, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κορύφωση των απωλειών και των διασωληνωμένων, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

 Η κορύφωση αφορά δε τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης θετικότητας ειδική στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις που ελέγχονται είναι φορέας του ιού, αποτυπώνοντας το βαθμό της διασποράς στην πόλη.

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Το γεγονός πάντως ότι η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο lockdown κρατά ασφαλώς σε εγρήγορση τους αρμοδίους. Και παρά το γεγονός ότι ούτε «κόφτης» στα SMS μπορεί να μπει – διότι δεν αποθηκεύονται και δεν προσωποποιούνται, λόγω της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων – ούτε να υπάρξει άλλος τρόπος με τον οποίο θα περιοριστούν οι μετακινήσεις από τη στιγμή που είναι ανοιχτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας και η τηλεργασία ορίζεται στο 50%, στο τραπέζι πέφτουν εναλλακτικά σενάρια που θα κριθούν ως προς την εφαρμογή τους τα επόμενα 24ωρα. 

Ένα από αυτά είναι η επαναφορά της απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, δηλαδή να ισχύουν μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί μόνο για λόγους υγείας και έκτακτης ανάγκης και για όσους εργάζονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες του lockdown, δηλαδή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εστάλησαν 8,6 εκατ. SMS στο 13033, όταν ο αντίστοιχος ημερήσιος μέσος όρος το Μάρτιο ήταν 2,9 εκατ. μηνύματα. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την κυβέρνηση γίνονται επικλήσεις για την ατομική ευθύνη, με την απαραίτητη υπενθύμιση πως μόνον εάν τα μέτρα τηρηθούν και τα κρούσματα πέσουν ξανά σε τριψήφιο αριθμό και άρα θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα μπορέσουμε τότε να συζητάμε για την άρση του lockdown πράγματι στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ίδιο ακριβώς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid Management Group, ήτοι των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και γι’ αυτό απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας.