Oruc Reis: «Θωρακίζεται» το Καστελόριζο! Πλωτή «ασπίδα» από το Στόλο – Σε ετοιμότητα τα «βατράχια»Η 21η Νοεμβρίου, η σπουδαία αυτή μέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, βρίσκει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να γιορτάζουν την Υπέρμαχο Στρατηγός σε κατάσταση συναγερμού.

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που εδώ και τρεις μήνες «σκανάρει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναμένεται να βρεθεί και πάλι μια ανάσα από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, προκαλώντας εκ νέου τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Το πρωί του Σαββάτου ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τη δεσμευμένη περιοχή να φτάνει στα 6 ναυτικά μίλια από τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Η νέα τουρκική Navtex θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Όπως φαίνεται και και στον παρακάτω χάρτη, αυτή είναι η θαλάσσια περιοχή που καταπατά η νέα Navtex.


Σημειώνεται ότι η νέα τουρκική Navtex, αυτή τη φορά δεσμεύει τον θαλάσσιο χώρο ανατολικότερα από τις προηγούμενες (με πορτοκαλί χρώμα, άνω χάρτης) και το Oruc Reis φαίνεται ότι θα περάσει ανοικτά του συμπλέγματος της Μεγίστης φτάνοντας μια «ανάσα» και πάλι από την Στρογγύλη, το Καστελόριζο και τη Ρω.Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί η χθεσινή απαίτηση της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση του Αη Στράτη, της Μυτιλήνης, της Λήμνου, των Ψαρών, της Τήλου και της Χάλκης.

«Τείχος» γύρω από το Καστελόριζο
Μπορεί η Τουρκία να είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, αλλά η χώρα μας είναι ικανή να της επιφέρει τέτοιο πλήγμα που θα είναι ανεπανόρθωτο για εκείνη. Γιατί λοιπόν η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί; Η απάντηση είναι πως η Άγκυρα ενορχηστρώνει τις κινήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τις Ένοπλές Δυνάμεις σε «απερισκεψία».

Με απλά λόγια, να σπάσει τα νεύρα μας και να είναι η Ελλάδα αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αυτή είναι ίσως και η παγίδα που θέλει η Τουρκία να πέσουμε. Μια επιθετική αντίδραση ενδεχομένως να μας έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή.

Ξαφνικά όλοι θα… ανακάλυπταν πως τα τουρκικά πλοία κινούνται σε «διεθνή ύδατα» και αν υπήρχαν και νεκροί, θα εξεγείρονταν εναντίον μας όλοι οι «ανθρωπιστές» του κόσμου και θα παρουσίαζαν τους Τούρκους ως θύματα πολέμου. Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ως… θύτης και τότε οι εξελίξεις ίσως ήταν δραματικές για τον Ελληνισμό.

Η στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, τον Αρχηγό ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη και τον Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, να αξιολογούν την κατάσταση, να αναδιαμορφώνουν συνεχώς την ελληνική στρατηγική και τα επιχειρησιακά σχέδια, με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους.

Μέγιστη ετοιμότητα και... ψυχραιμία!
Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια. Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας και οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα!

Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα» με... βατράχια, με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και πάνοπλος για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες - «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες.