Πρωτοβουλία ΓΕΕΘΑ για επέκταση στρατιωτικής συνεργασίας με άλλα κράτη



Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος προχωρούν σε τετραμερή συντονισμένη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την επέκταση της συνεργασίας με άλλα κράτη, για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η ελληνική πλευρά δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ πρωτοστάτησαν στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη με την άσκηση «Ευνομία 20» τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης, στις οποίες οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς των τεσσάρων χωρών θέτουν προς συζήτηση θέματα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επέκτασης της συνεργασίας και με άλλα κράτη, για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τελευταία σύσκεψη, μεταξύ άλλων θεμάτων, η χώρα μας επιδίωξε και ανέλαβε τη διοργάνωση της επόμενης άσκησης «Ευνομία 21».

Η εν λόγω πρωτοβουλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας και καλής γειτονίας των τεσσάρων χωρών, καθώς και την σταθερή επιδίωξή τους για ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις επιταγές του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ