Πολεμικό κλίμα στη Λιβύη: Δεν φεύγουν οι Τούρκοι - Προετοιμάζεται για πολεμική σύγκρουση ο Χαφτάρ



Για άλλους 18 μήνες οι Τούρκοι στην Λιβύη-Εκατοντάδες μαχητές του Χαφτάρ με πολιτικά “σουλατσάρουν” στην Τρίπολη

Γιώργος Μοτσάκος

Η Τουρκική Προεδρία υπέβαλε σήμερα Σάββατο πρόταση στο κοινοβούλιο για παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων της χώρας στη Λιβύη για 18 μήνες, η οποία φυσικά θα γίνει δεκτή. Σκοπός της Άγκυρας είναι η διαιώνιση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και η ανάπτυξη νέων βάσεων στην χώρα αυτή.

"Υπάρχουν κίνδυνοι και απειλές από τη Λιβύη όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Σε περίπτωση επανεκκίνησης νέων επιθέσεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και συγκρούσεων, τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο του Μνημονίου Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Λιβύη, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη στη Λιβύη", κατέληξε η πρόταση του Τούρκου προέδρου.

Έτσι γίνεται κατανοητό ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν για πολλά-πολλά χρόνια στο λιβυκό έδαφος εκτός και έχουμε αντίθετες εξελίξεις από τις αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά από ΗΠΑ-Ρωσία.


Την ίδια στιγμή τουρκική Φρεγάτα πλέει κοντά στις λιβυκές ακτές, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ προετοιμάζονται για πολεμική σύγκρουση συνεχώς καθώς γνωρίζουν ότι "άλλα λέγονται και άλλα πράττονται" ως συνήθως.

Το υπουργείο άμυνας των δυνάμεων του GNA στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την αδιάκοπη κινητοποίηση των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τον στρατηγό Χαλίφα Χατάρ στις περιοχές Σύρτης και Αλ-Τζούφρα, αφού εντόπισε  και την μαζική μετακίνηση ξένων μισθοφόρων από διάφορες χώρες.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Σαράτζ αποκάλυψαν ότι εκατοντάδες ένοπλοι πιστοί στο Χαφτάρ μεταμφιεσμένοι σε Λίβυους πολίτες διείσδυσαν σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, προετοιμαζόμενοι για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπουργός άμυνας του GNA Salah Eddine Namroush εντωμεταξύ χαρακτήρισε την υποστήριξη της Γαλλίας στον Χαφτάρ ως μεγάλη «ντροπή».

"Είναι ντροπή για την κυβέρνηση της Γαλλίας και τον [Πρόεδρο Εμμανουέλ] Μακρόν να στηρίζει ένα άτομο σαν Χαφτάρ για τόσα χρόνια", δήλωσε ο Νατρούς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 24.

Ο ίδιος τόνισε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την άλλη πλευρά για να επιτευχθεί  μια πολιτική λύση "υπό τον όρο ότι ο Χαφτάρ να παραμεριστεί για πάντα".

Ο υπουργός του Σαράτζ απείλησε ότι η κυβέρνηση του θα αποσυρθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη μεικτή στρατιωτική επιτροπή των 5-5, εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει  τις παραβιάσεις του.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός υλοποιώντας επίθεση σε στρατόπεδο στην νότια πόλη  Ουμπάρι, σε μια προσπάθεια να λάβει θέσεις μάχης ενόψει εξελίξεων που έχουν προετοιμαστεί εδώ και μεγάλο διάστημα.

Τονίζουμε ότι μετά την εκλογή Μπαίντεν οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης από την “αγκαλιά” της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, ενώ η κύρια επιδίωξη τους είναι η εκδίωξη των Ρώσων.

Οι Ρώσοι με την σειρά τους έχουν πολύχρονη παρουσία στην Λιβύη, αναζητώντας μια νέα αεροναυτική βάση μετά την Ταρτούς στην Συρία, για τον ρωσικό στόλο της Μεσογείου.

Η μόνη λύση πραγματικά για την πολύπαθη χώρα είναι η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και η επίτευξη συμφωνία των δύο πλευρών, κάτι που όπως φαίνεται πλέον έχει ωριμάσει αρκετά στις ηγεσίες τους.  


ΠΗΓΗ