Ο Ερντογάν σχεδιάζει κατάληψη του βόρειου Ιράκ – Κινητοποιεί Τουρκομογγόλους και Τουρκμένους



Το τουρκικό καθεστώς σχεδιάζει να μεταφέρει τζιχαντιστές μισθοφόρους από τη Συρία στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) για να πολεμήσουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις ενάντια στο PKK στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν διεξάγονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ίσως από Τούρκους μισθοφόρους της SADAT.

Όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA, το «τουρκικό κατοχικό κράτος» θα στείλει στη (παραμεθόρια περιοχή) Χαφτανίν, στο ιρακινοκουρδικό έδαφος, «μισθοφόρους της Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν που συμμετείχαν στην κατάληψη της Αλ Μπαμπ, της Τζαραμπλούς και εδαφών στη βορειοανατολική Συρία, μετά την αποστολή τους στη Λιβύη και στο Καραμπάχ και το λεγόμενο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν περιλαμβάνει μέλη Ουιγούρους, Τσετσένους, Ουζμπέκους, Τατζίκους και άλλους μισθοφόρους από τις χώρες της κεντρικής Ασίας».

Η Αλ Νούσρα, που μετονομάστηκε σε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, είναι το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, επίσης παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αποτελείται από τζιχαντιστές τουρκομογγόλους, δηλαδή από τουρκικές φυλές των χωρών της κεντρικής Ασίας (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες) και από Τούρκους Ουιγούρους της επαρχίας Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας.

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι καθαρόαιμοι Τούρκοι με μογγολικά χαρακτηριστικά, δεν έχουν επιμειξίες με Έλληνες, Αρμένιους, Άραβες, Κούρδους, Ασσύριους κι άλλους λαούς, όπως οι μιγάδες της γειτονικής μας Τουρκίας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές», γράφει το ANHA, «το τουρκικό κατοχικό κράτος σκοπεύει να καταλάβει παραμεθόρια εδάφη στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν, σε βάθος 8-14 χλμ., τα οποία θα κηρύξει μόνιμη “ζώνη ασφαλείας”, στην οποία θα αναπτύξει (και εγκαταστήσει) μισθοφόρους από συριακά εδάφη».

Φαίνεται ότι το τουρκικό κράτος σκοπεύει να στείλει μισθοφόρους στη Χαφτανίν, καθώς λήγει η συναφθείσα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με πηγή του ANHA, το τουρκικό κράτος σχεδιάζει να αναπτύξει μισθοφόρους στο ιρακινό (Νότιο) Κουρδιστάν σε περίπτωση που η Διεθνής Κοινότητα απορρίψει τη μόνιμη ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων σε αυτό.

Τα σχέδια όμως των Τούρκων πάνε πολύ πιο βαθιά από μια παραμεθόρια «ζώνη ασφαλείας».

Το τουρκικό κράτος επιθυμεί να θέσει υπό την κατοχή – έλεγχό του όλο το ιρακινό Κουρδιστάν – βόρειο Ιράκ, τοποθετώντας στρατεύματα στο Κιρκούκ, στο Σιντζάρ (επαρχία Μοσούλης), Χαμρίν, Χαουίτζα και Ντιγιάλα.

Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη», τουλάχιστον από το 2014 και το οποίο προβλέπει την ενεργοποίηση φιλοτουρκικών παραστρατιωτικών δυνάμεων εντός του Ιράκ αποτελούμενες από Τουρκμένους του βορειοδυτικού Ιράκ (Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο). Στόχος του Ερντογάν είναι τα πετρέλαια της Μοσούλης.