Ξεκάθαρη η Αίγυπτος προς την Τουρκία: «Δεν θα σας επιτεθούμε πρώτοι αλλά είμαστε έτοιμοι»



Μετά την άσκηση «Μέδουσα» της συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προχώρησε σε νέες δηλώσεις σχετικά με μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη και τον «κίνδυνο» να προκληθεί ένα «επεισόδιο» με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η πολιτική της Αιγύπτου είναι να δημιουργήσει εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονές της, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ωστόσο επισήμανε ότι η Άγκυρα, λόγω της εμπλοκής της στη Λιβύη, οφείλει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Λιβύη είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Αιγύπτου
Ο Αλ Σίσι τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε φυσικό αέριο μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έγιναν σε αυτήν και υποστήριξε ότι η συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, όπως η Γαλλία, δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη που θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πιθανή στη Λιβύη, ο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις που απειλούν τη σταθερότητα αυτής της χώρας, ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με την μεταφορά όπλων και μισθοφόρων και ενόπλων που ανήκουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ αυτή που θα επιτεθεί πρώτη, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν την Αίγυπτο και να διασφαλίσουν την εθνική ασφάλειά της ενάντια σε κάθε μορφή απειλής», σε μια δήλωση που δείχνει την ετοιμότητα και την ικανότητα αποτροπής των όποιων απειλών εκ μέρους της Τουρκίας ή των μισθοφόρων που χρησιμοποιεί μέσω της Λιβύης.