Οι Αμερικανοί στέλνουν ''γυμνά'' τα M1117 στην Ελλάδα



Η χώρα μας αναμένεται να αγοράσει 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει εκατοντάδες μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (ASV) από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αρκετά μειωμένη τιμή, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό διεθνών υποθέσεων National Interest.

Το Κογκρέσο των Η.Π.Α. ενέκρινε την πώληση 1.200 Guardian M1117, που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την στρατιωτική αστυνομία του στρατού των ΗΠΑ, φέτος το καλοκαίρι για 83.700 $ ανά μονάδα. Το όχημα αρχικά κόστισε 800.000 $ για την παραγωγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προμηθεύσει τα Guardian M1117 με τα όπλα της, καθώς τα όπλα που είχαν τοποθετηθεί από τους Αμερικάνους έχουν αφαιρεθεί από τα οχήματα!

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. 

Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.