Καθυστέρηση στην υπογραφή σύμβασης των Rafale λόγω Ελεγκτικού ΣυνεδρίουΚαθυστερήσεις χρονικής διάρκειας ενός μήνα αναμένεται να υπάρξουν στη τελική σύμβαση για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου παρά τα όσα γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα.

Το κώλυμα δεν είναι άλλο από τη διαδικασία που απαιτείται ώστε το Ελεγκτικό Συνέδριο να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης. Αυτή η διαδικασία προσθέτει επιπλέον χρόνο μέχρι να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. 

Φυσικά αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί εξ αρχής και όχι να γίνεται γνωστή τελευταία στιγμή αφού πρώτα είχαν προηγηθεί δηλώσεις περί υπογραφής της σύμβασης στις 23/12 στην Αθήνα.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρχε διάχυτη η αντίληψη πως ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούσε να είχε παρακαμφθεί δεδομένου πως η σύμβαση απόκτησης των μαχητικών θα κυρώνονταν από νόμο του κράτους μέσω ψήφισης του. 

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και έτσι τελευταία στιγμή προκύψει το παρών κώλυμα που δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στους Γάλλους που ακόμη θυμούνται την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας ή την απόκτηση των φρεγατών Belharra. 

Εκτός νέου απροόπτου η σύμβαση των Rafale αναμένεται να υπογράφει στα τέλη με μέσα Ιανουαρίου 2021. Αυτό φυσικά θα έχει και αντίκτυπο στις παραδόσεις των μαχητικών.