Το «χαρτί» των 12 ν.μ., η απάντηση στην τουρκική προβολή του casus belli και στην Αν. Μεσόγειο



Το μήνυμα ότι η Ελλάδα κρατά στο χέρι το «όπλο» της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπου και όποτε επιλέξει να το ασκήσει, ανατρέποντας τα τετελεσμένα που επιδιώκει να επιβάλει τη Τουρκία , έστειλε η Αθήνα την στιγμή που η Άγκυρα βρίσκει αφορμή ακόμη και τον χαιρετισμό του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια σε... διαδικτυακή κοπή πίτας, για να τορπιλίσει το κλίμα.

Ο κ. Δένδιας από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του νόμου για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και επιφυλάσσεται να το ασκήσει όπου και όποτε εκείνη αποφασίσει, ενώ διευκρίνισε ότι η επόμενη επέκταση θα αφορά και την Κρήτη και θα συμπεριλάβει βεβαίως και το Νότιο και το Ανατολικό τμήμα του νησιού.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρακτικά η Τουρκία με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και με όλα όσα ακολούθησαν επιχειρεί να επεκτείνει το casus belli και στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να συμπιέσει την Ελλάδα στα ασφυκτικά όρια των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ... Στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξής της να επιβάλει την θέση της ότι τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης δεν έχουν άλλες θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους, τα οποία με απειλές πολέμου και με τετελεσμένα θέλει να τα περιορίσει εις το διηνεκές στα 6 ν.μ. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να επιβάλει την «Γαλάζια Πατρίδα» , μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προεργασία για τον σχεδιασμό του κλεισίματος των Κόλπων και της χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης έχει ήδη ξεκινήσει από την Υδρογραφική Υπηρεσία ,αλλά ακόμη είναι αρκετός ο δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αλλά και να ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση για μια νέα τμηματική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων η οποία εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Γιατί Ανατολικά της Κρήτης η Τουρκία έχει επιχειρήσει να επιβάλει με αφετηρία το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο την απόλυτη κυριαρχία της με την υφαρπαγή κάθε θαλάσσιας ζώνης που δικαιούνται η Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019 και αφού έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο αποστέλλει συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων» της ΑΟΖ της όπου εκτός των συντεταγμένων του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου και τής παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας-Ψευδοκράτους και της υποθετικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο αναφέρει ότι «…Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα κατάθεσης των γεωγραφικών συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας της Δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, που εκτείνεται μέχρι των εξωτερικών ορίων των χωρικών υδάτων των νησιών που είναι στην συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής δεν μπορούν να καταπατήσουν ή/και να αποκόψουν την παράκτια προβολή και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας...».

Με την επόμενη επιστολή της στον ΟΗΕ η Τουρκία στις 18 Μαρτίου προχωρά στην κατάθεση και συγκεκριμένου χάρτη που αποτυπώνει αυτή την μονομερή, αυθαίρετη και χωρίς ισχύ «χάραξη» της υφαλοκρηπίδας της η οποία εμφανίζεται να φθάνει μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (6 νμ).

Η Τουρκία έτσι θέλει να προκαταλάβει και να δημιουργήσει τετελεσμένο ώστε το casus belli στο Αιγαίο να επεκταθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντας στην Ελλάδα τον περιορισμό των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών ακόμη και στην ανατολική πλευρά τους που βλέπει στην ανοιχτή θάλασσα στην Μεσόγειο, στα 6 ν.μ.

Με βάση αυτές τις Επιστολές η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ στις 30 Μαΐου2020 ζήτησε άδειες ερευνών σε Οικόπεδα που χάραξε και ταυτίζονται με αυτή την μαξιμαλιστική μονομερή αποτύπωση της δήθεν τουρκικής ΑΟΖ φέροντας τα Οικόπεδα αυτά εντός των 12 ν.μ. της δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας βάσει των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Χαρτης που κατεθεσε η Τουρκία τον Μάρτιο 2020 στον ΟΗΕ που διεκδικεί ΑΟΖ μεχρι το οριο των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. που αποτελεί πράξη μονομερή και προβλεπόμενη από το Δίκαιο της Θάλασσας εφόσον μάλιστα στην περίπτωση της Κρήτης δεν επικαλύπτει χωρικά ύδατα άλλης χώρας, θα έρθει να ακυρώσει ουσιαστικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς καθώς τα χωρικά ύδατα προσφέρουν ισχυρότερα νομικά και πολιτικά δικαιώματα, από την μονομερή διεκδίκηση ΑΟΖ σε περίπτωση αλληλοεπικάλυψης.

Όμως με την συζήτηση η οποία έγινε στην Βουλή με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο η Αθήνα στέλνει μηνύματα και ενόψει επανάληψης των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα, καθώς είναι προφανές ότι διαφορετικά μπορεί να συζητηθεί ατύπως το θέμα των ελληνικών χωρικών υδάτων ως παράμετρος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, τώρα (με την θέσπιση των 12 ν.μ. στο Ιόνιο ) από ότι στο παρελθόν όπου η Ελλάδα είχε αυτοβούλως αποδεχθεί το πάγωμα του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της .

Όμως οι διαθέσεις της Τουρκίας μετά και την «πλάτη» που έβαλε στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας δεν είναι και οι καλύτερες σε ότι αφορά τις διερευνητικές.

Αρκούσε μια απλή αναφορά του Ν. Δένδια η οποία ήταν μάλιστα σε ήπιους τόνους και εντελώς τυπική, στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου των Ιμβρίων για να προκαλέσει αργά το απόγευμα μια ,προσβλητική και προκλητική ανακοίνωση του εκπρόσωπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του: « Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά  την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας  τους. Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει  διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.»

Η απάντηση Ακσόι ήταν παραληρηματική. Βεβαίως ο κ. Ακσόι όταν πρόβαλε την... σημαντική βελτίωσή της θέσης των μειονοτήτων στην Τουρκία και παρέθετε τον κατάλογο των αιτημάτων των τουρκόφρονων της Θράκης έκανε το λάθος να κάνει συγκρίσεις. Και ενώ καυχήθηκε ότι η Τουρκία ανοίγει σχολεία στην Ίμβρο με μόνο τέσσερις μαθητές κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τα τελευταία 25 χρόνια τα μειονοτικά σχολεία μειώθηκαν από 221 σε 115.

Προφανώς ο κ. Ακσόι... λησμόνησε να πει ότι παρά την γενική αρνητική δημογραφική εικόνα στην Ελλάδα η μουσουλμανική μειονότητα είναι ακόμη ακμάζουσα ,ενώ αντίθετα η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη έχει συρρικνωθεί όχι λόγω της κρίσης η της πανδημίας αλλά επειδή εξοντώθηκε με την εφαρμογή μια συστηματικής πολιτικής εθνοκάθαρσης που επέβαλε το τουρκικό κράτος.