Εμβόλιο - σχέδιο Ελευθερία: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί, το πλάνο για τους άνω των 85



Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 8.720 νέοι εμβολιασμοί σε υγειονομικό προσωπικό και στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 34.787 εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, παρότι η έλευση των εμβολίων γίνεται με το... σταγονόμετρο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού παρά το γεγονός ότι στην διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχουν μόνο δύο εμβόλια.

«Αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω» σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης για το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο και δυστυχώς όλοι οι επιστήμονες είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο ότι δεν χωρά εφησυχασμός, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μετά τον εμβολιασμό των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και οι ιδιώτες γιατροί. Εξάλλου, στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί για τους πολίτες άνω των 85 ετών. ««Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το σχέδιό μας για τον εμβολιασμό, καταρχάς των υγειονομικών, των συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων μας του ΕΣΥ και των ιδιωτικών Κλινικών και ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των κλειστών δομών και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», ανέφερε ο κ. Κικίλιας κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή το βράδυ στο «Γεννηματάς».

8.720 εμβολιασμοί την Παρασκευή
Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 8.720 νέοι εμβολιασμοί σε υγειονομικό προσωπικό και στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 34.787 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Παραγγελία επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου
Επιμένει η πανδημία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι νεκροί ξεπέρασαν τις 365 χιλιάδες, ενώ στην Ευρώπη τα lockdown επεκτείνονται. Στη Βρετανία οι αρχές ρίχνουν στη μάχη και 3ο εμβόλιο, αυτό της Moderna, ενώ η Κομισιόν επεκτείνει το συμβόλαιό της με την Pfizer.