Το Ισραήλ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο για τον Ερντογάν



Το Ισραήλ δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο για να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Η δήλωση Ισραηλινών αξιωματούχων για το θέμα έγιναν στην έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα AXIOS, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εξετάσει εάν ο Ταγίπ Ερντογάν εννοεί αυτά που δηλώνει πλέον δημόσια, ότι δηλαδή επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Εβραϊκό Κράτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η Ιερουσαλήμ έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι παραμένει πιστή στη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πουλήσει τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα και τον ανταποκριτή της στο Ισραήλ, Barak Ravid, μετά από αυτή τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει μια χαμηλού επιπέδου προσέγγιση προς την Τουρκία προκειμένου να προσδιορίσει εάν οι προθέσεις του Ερντογάν είναι ειλικρινείς.

Τα παραπάνω δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην ιστοσελίδα AXIOS.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, που κάποτε ήταν στενοί σύμμαχοι, άρχισαν να επιδεινώνονται το 2008 και έχουν εισέλθει σε κατάσταση συνεχιζόμενης κρίσης.

Το 2018, η Τουρκία υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ μετά από αναταραχές γύρω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία στέλνει διφορούμενα μηνύματα στο Ισραήλ είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω τρίτων όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, όπως ανέφερε για πρώτη φορά η ιστοσελίδα Axios.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ μέσω διαύλων των υπηρεσιών πληροφοριών και τόνισε:

«Έχουμε κάποιες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην κορυφή». Εννοεί τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχτεί την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά πρόσθεσε:

«Η καρδιά μας επιθυμεί να μπορούμε να μεταφέρουμε τις σχέσεις μας με αυτούς (εννοεί τους Ισραηλινούς) σε ένα καλύτερο σημείο».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαβάσει τα μηνύματα που προέρχονται από την Τουρκία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία συνάντηση στο γραφείο του για το θέμα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχαν επίσης ανώτερα στελέχη του γραφείου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργείου Άμυνας και της Μοσάντ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση δήλωσαν στην ιστοσελίδα AXIOS ότι ο Ασκενάζι είπε πως άρχισε να στέλνει μηνύματα στους Τούρκους μέσω διαφόρων καναλιών, προκειμένου να εκτιμήσει πόσο σοβαρός είναι πραγματικά ο Ερντογάν αναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εκδηλώσει επίσημη δημόσια αντίδραση στις δηλώσεις του Ερντογάν και θα προσπαθήσει να εμπλακεί ιδιωτικά με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο νέος τόνος του Ερντογάν συνδέεται άμεσα με την επερχόμενη ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν –ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο ηγέτη «αυτοκράτορα»– θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία και ότι οι βελτιωμένες σχέσεις με το Ισραήλ μπορεί να κερδίσουν πόντους για αυτόν με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί, δεδομένης της υποψίας τους για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, είπαν οι αξιωματούχοι στην ιστοσελίδα.