Η ιστορία του θρυλικού πιλότου που «διέλυσε» την γερμανική αεροπορία (φώτο)

Η ιστορία του θρυλικού πιλότου που «διέλυσε» την γερμανική αεροπορία (φώτο)Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο σοβιετικός άσος Ιβάν Κοζεντούμπ κατέρριψε συνολικά 64 εχθρικά αεροπλάνα, αριθμός ρεκόρ για τον αριθμό των αεροπορικών νικών μεταξύ όλων των πιλότων από τις χώρες που συμμάχησαν εναντίον του Χίτλερ και του Τρίτου Ράιχ.

Ο Ιβάν Κοζεντούμπ, ένας από τους ελάχιστους σοβιετικούς πολίτες που έλαβαν τρεις φορές το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, συμμετείχε σε 120 αερομαχίες και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για το γεγονός πως μπορούσε να «σώσει» το όχημά του κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες.

Ο ιπτάμενος άσος της ΕΣΣΔ, ήταν ο πιο επιτυχημένος πιλότος των συμμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατάφερε να καταρρίψει συνολικά 64 αεροσκάφη Luftwaffe, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών Ju-87 και He-111, καθώς και μαχητικά Fw-190 και Bf-109.

​Ακόμη, κέρδισε και ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της εποχής, το Me-262.


Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ο αριθμός των αεροπορικών νικών του Κοζεντούμπ ανέρχεται σε 66, δεδομένου ότι ο σοβιετικός άσος κατέστρεψε δύο συμμαχικά αεροσκάφη ακόμη, τα αμερικανικά P-51 Mustangs, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου τον Απρίλιο του 1945.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιλότοι των ΗΠΑ έφταιγαν για το εν λόγω συμβάν, καθώς εκείνοι πέρασαν το La-7 του Κοζεντούμπ για εχθρικό αεροπλάνο, σύμφωνα με τον Ρώσο ιστορικό Νικολάι Ντομπρίκιν.

Η μάχη πραγματοποιήθηκε αφού ο σοβιετικός άσος αντιμετώπισε ξαφνικά ένα αμερικανικό B-17 και δύο μαχητικά P-51 Mustang.

Χαρακτηριστικό της ικανότητας του Κοζεντούμπ είναι πως συνολικά έλαβε μέρος σε 326 πολεμικές αποστολές και ενεπλάκη σε 120 αερομαχίες, δηλαδή σημείωνε -κατά μέσο όρο- μία κατάρριψη ανά 1,93 αερομαχίες.