Τουρκία: Δεν έχουν λεφτά ούτε για λάδι!



Η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι δύσκολος και το 2021
Το φαγητό έχει γίνει τόσο ακριβό στην Τουρκία που μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν όσα χρήματα τους έχουν απομείνει για να αποθηκεύσουν ρύζι και μακαρόνια, ώστε να γλιτώσουν την αγορά τους σε ακόμη υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες.

Οι γονείς έχουν στραφεί στα μπισκότα που έχουν έκπτωση για τα παιδιά τους, το κόστος των αυγών σχεδόν διπλασιάστηκε σε ένα χρόνο και στο Twitter κυκλοφορεί μια χιουμοριστική φωτογραφία ενός γονατιστού άνδρα που αντί για δαχτυλίδι προσφέρει στην κοπέλα του έναν τενεκέ λάδι. Αγοράζουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και όποια είναι φθηνότερα.

Όλες οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, αλλά ειδικά τα παρασκευάσματα για μωρά», δήλωσε ο Χουσεϊν Ντουράν, 43 ετών, από την Κωνσταντινούπολη – πατέρας τριών παιδιών και φρουρός ασφαλείας που λαμβάνει μερική κρατική αποζημίωση για την χαμένη του εργασία. Ωστόσο πρόσφατα ο Ερντογάν έκανε την εμφάνισή του με νέα αιφνιδιαστική κίνηση τονίζοντας ότι: "Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Μητσοτάκη".

Άνοδος των τιμών
«Ανησυχώ για τα παιδιά μου», είπε. «Μπορούμε να πληρώσουμε μόνο το ενοίκιο, τα είδη παντοπωλείου και τις πληρωμές των δανείων» εξήγησε. Σε έναν κόσμο σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού και οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνoϊό, η Τουρκία ξεχωρίζει με τις ετήσιες καταναλωτικές τιμές να ανεβαίνουν στο 15%.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των λιπασμάτων και ο ξηρός καιρός είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε περισσότερο από 20% σε ένα χρόνο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι στέκονται επίσης στις κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά πέρυσι, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τρόφιμα.


ΠΗΓΗ