Μόσχα σε Αθήνα: ''Μην παρασέρνεστε στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας''



Η πρόταση της Ρωσίας (και) στην Ελλάδα για το Sputnik V παραμένει ανοιχτή την ίδια στιγμή
Νέο ''χτύπημα'' είχαμε από την Ρωσία μέσα σε λίγο 24ωρα. Μετά το ''άκυρο'' Πούτιν, ο οποίος δεν θα παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η Μόσχα, μέσω του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, προχώρησε σε δηλώσεις-''βόμβα'' μετά τις επαφές που είχε με τους Έλληνες Διπλωμάτες: 

''Διμερές θέμα της Ελλάδας & άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Όμως κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας'', ανέφερε ολόκληρη η δήλωση όπως αναρτήθηκε στο twitter της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Γκρούσκο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δήλωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, στην οποία ανέφερε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διαμεσολάβηση τρίτων για να μιλάει με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας πως οι επαφές είναι μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης τρίτων.

Να σημειωθεί πως ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών λίγες ημέρες πριν τις διερευνητικές είχε τονίσει με νόημα ότι «η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε.» 

Προαφανώς η Μόσχα πετάει ''καρφί'' για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Βέβαια πρέπει και η Ρωσία να κοιτάξει τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια με την Τουρκία. Προφανώς και η Ελλάδα δεν πρέπει να ''σέρνεται'' πίσω από τις ΗΠΑ, ή την Γερμανία. Χρειάζεται πατριωτική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.  

Η πρόταση της Ρωσίας (και) στην Ελλάδα για το Sputnik V παραμένει ανοιχτή
 
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για συνεργασία με όλους για το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού και πρότασή της ισχύει και για την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Ρώσου αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. 

Μια γενικού τύπου συζήτηση για το θέμα έγινε ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Αλεξάντερ Γκρούσκο κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ερωτώμενος μάλιστα από ρωσικά ΜΜΕ, ο Γκρούσκο απάντησε σχετικά: ''Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα πιθανά φορτία (σ.σ. άρα συζήτησαν γενικά για πιθανή συνεργασία). Για άλλη μια φορά υπογράμμισα και στον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με τους πάντες, χωρίς να πολιτικοποιείται αυτή η συνεργασία και αυτό το δείξαμε στις επαφές μας με πολλές χώρες''.


ΠΗΓΗ