Φρεγάτες: Επιμένουν οι Αμερικανοί μετά το ναυάγιο – Αλλάζουν τα πάντα για την Ελλάδα



Φρεγάτες: Δύσκολα βάζει στους Αμερικανούς η Γαλλία, με την γαλλική πρόταση να αναγκάζει την Ουάσιγκτον να αλλάξει τα πάντα στις αμερικανικές MMSC ώστε να γίνει η πρότασή τους ανταγωνιστική σε αυτή του Παρισιού.

Δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής ιστοσελίδας «defense news», αναφέρεται στο πρόβλημα στο προωστήριο σύστημα του πλοίου LCS, το οποίο είναι βάση της MMSC. Μάλιστα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πάγωσε» τις παραλαβές των πλοίων του τύπου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δε έχει εντοπιστεί και τις MMSC που έχει πάρει η Σαουδική Αραβία.

Πλέον οι Αμερικανοί, βλέποντας πως η πρότασή τους δεν έχει καμία τύχη, όσο και να θέλει (σ.σ. αν θέλει) η ελληνική πλευρά, για λόγους στρατηγικούς να την προκρίνει, είναι διατεθιμένοι να αλλάξουν τα πάντα στις αμερικανικές MMSC ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές.

Για το πρόβλημα ήδη έχει βρεθεί λύση μέσω γερμανικής εταιρείας. Όμως, θα χρειαστούν δοκιμές, που θα πάρουν μήνες, και τελικά για να αντικατασταθούν τα κιβώτια μετάδοσης όλων των πλοίων θα πάρει πέντε έως έξι χρόνια.

Nα θυμίσουμε ότι τα 21 πρώτα πλοία κλάσης Arleigh Burke (Flight I) – από τα οποία ήλπιζε το Πολεμικό Ναυτικό να προέλθουν τα δύο σκάφη – δεν πρόκειται να αποσυρθούν, αλλά αντίθετα θα παραμείνουν σε υπηρεσία «όσο το δυνατό περισσότερο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιναυάρχου Τζέιμς Κίλμπι.

Τα πλοία ενδιάμεσης λύσης είναι βασική προϋπόθεση για την επιλογή των νέων ελληνικών φρεγατών.

Το «όχι» των Αμερικανών στα Arleigh Burke σίγουρα «έπληξε» την βαρύτητα της αμερικανικής πρότασης, όμως οι Αμερικανοί έχουν στην φαρέτρα τους και τα Ticonderoga.

Μπορεί η απάντηση των Αμερικανών να μην περιλάμβανε πλοίο ενδιάμεσης λύσης όμως πληροφορίες κάνουν λόγο για παραχώρηση των τρομερών Ticonderoga στην Ελλάδα.

Μιλάμε για τα απόλυτα πλοία με τρομερή ισχύ πυρός, που αλλάζουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ συζητούν (σ.σ. δεν είναι εύκολο) να παραχωρήσουν τα Tico στην Ελλάδα.

Τα 9.300 τόνων πλοία, με τα 122 κελιά για πυραύλους αποτελέσουν «game changer» για τις ισορροπίες με την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί είναι διατεθιμένοι να αλλάξουν τα πάντα στις MMSC ενώ αποδεσμεύουν και την πώληση των πυραύλων Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων – αντίστοιχων δηλαδή των γαλλικής κατασκευής NAVAL SCALP.

Ήδη η ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τους Tomahawk για την Σουηδία, μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο αποδέσμευσης και για την Ελλάδα.