Φρεγάτες: Οι Βρετανοί προτείνουν την ArrowHead 140 – Plane B των ΑμερικανώνΦρεγάτες: Οι Βρετανοί προτείνουν την ArrowHead 140 και πλοίο ενδιάμεσης λύσης της Type 23, μία πρόταση που… καλοβλέπουν και οι Αμερικανοί.

Οι Βρετανοί, γράφει το navaldefence.gr, επέλεξαν στην πρόταση τους ως βασικό σχέδιο πλοίου της ArrowHead 140 της Babcock International

Η ΑΗ140, στην αρχική της σχεδίασης, είχε 4 ναι, τέσσερις), 8πλούς εκτοξευτές Mk41 ή 32 κελιά, στο κέντρο του σκάφους, πυροβόλο μέχρι 127 χιλιοστών στην πλώτη, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους επιπέδου NSM, εκτοξευτή RAM πίσω από το πρωραίο πυροβόλο για 21 βλήματα, ενώ στο πίσω μέρος μπορεί να λάβει επιπλέον πυροβόλο για ρόλους CIWS με διαμέτρημα από 40 ως και 76 χιλιοστά.

Η ελληνική AH140HN θα είναι επαρκώς οπλισμένη, και περισσότερο εξελίξιμη σε σχέση με τους υπολοίπους «ανταγωνιστές» λόγω μεγέθους.

Η βρετανική πρόταση είναι μία πρόταση που… καλοβλέπουν και οι Αμερικανοί, αφού η βρετανική πλατφόρμα φέρει αμερικανικά όπλα όπως SM 2 ή ακόμα και τους τρομερούς Tomahawk αν το θελήσουν οι Αμερικανοί.

Σε βρετανική πρόταση για αγορά 4 φρεγατών Type 31, αναφέρθηκε στο παρελθόν και ο διάσημος ο Τούρκος αναλυτής, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γιουσούφ Ακμπάμπα.

Με ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, με 101.3 χιλ. followers, ο Ακμπάμπα αναφέρεται σε βρετανική πρόταση για αγορά από την Αθήνα 4 φρεγατών Type 31, με κόστος 2 δισ. ευρώ.

H βασική προϋπόθεση για το Π.Ν. για να επιλέξει τις Type 31 είναι να απελευθερωθούν οι πύραυλοι SM 2, αφού οι Βρετανοί έχουν να ανταγωνιστούν την γαλλική πρόταση με τους Scalp NAVAL.

Ο SM2 έχει εμβέλεια 90 ναυτικά μίλια.

To μεγάλο ατού των Βρετανών είναι πως έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στον κόσμο μετά τους Αμερικανούς, άρα έχει την δυνατότητα να δώσει πλοία ενδιάμεσης λύσης στην Ελλάδα.

Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η άσχημες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Μεγάλη Βρετανία ακολουθεί τις ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, έτσι δεν είναι τυχαία η βρετανική επίθεση αγάπης στην Ελλάδας τον τελευταίο καιρό.