Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας προς Ουάσιγκτον λόγω Κούρδων



Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δια του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με την αμφίσημη ανακοίνωση του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν που ακολούθησε την εκτέλεση 13 ομήρων Τούρκων στρατιωτικών, αστυνομικών και πρακτόρων της ΜΙΤ (οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της ΤΗΚ στην σπηλιά που κρατούνταν).

Σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΑΚΡ, αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είπε μεταξύ άλλων: «Οποιος νομίζει ότι μπορεί ας κάνει ότι θέλει. Οποίος θέλει, ας δηλώνει ότι θέλει. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ιδρυθεί στα σύνορα μας ένα κράτος της τρομοκρατίας. Όποιο και αν είναι το τίμημα.

Αντιδράσαμε σε δύο ανακοινώσεις των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Ως σύμμαχος μας, περιμένουμε να σέβονται την τουρκική δημοκρατία και δεν βρίσκουμε σωστό να κάνουν ανακοινώσεις δίκην εντολών η οδηγιών προς τους φορείς της.

Περιμένουμε απόλυτο σεβασμό στην τουρκική δημοκρατία. Περιμένουμε απόλυτο σεβασμό στα τουρκικά δικαστήρια. Κατά τον ίδιο τρόπο περιμένουμε απόλυτη στήριξη στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο αντιδράσαμε ήταν η εκ μέρους τους χρήση της φράσης “ΕΑΝ το έκανε η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ”. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι γνώριμος μας, είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης και ξέρει την Μέση Ανατολή.

Ξέρει πολύ καλά την σημασία, τον ρόλο και την ισχύ της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Το να γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις ακριβώς στην περίοδο της θητείας του, είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί σοβαρά.

Αν αρχίζετε με “ΕΑΝ”, αυτά τα οποία παραθέτετε μετά από αυτό, δεν έχουν καμία σημασία.

Όταν γίνεται μια πρόταση που αρχίζει με το “ΕΑΝ το έκανε το ΠΚΚ”, τότε αυτό μας κάνει να μην πιστεύουμε τις δηλώσεις πως είναι δίπλα μας και σημαίνει πως δεν πιστεύουν τις ανακοινώσεις των ενόπλων δυνάμεων μας.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου οι ένοπλες δυνάμεις μας δίνουν δίπλα δίπλα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Αν εσείς δεν πιστεύετε τις ανακοινώσεις αυτών των ενόπλων δυνάμεων, τότε δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας. Ή πώς μπορεί να διατηρηθεί η συμμαχική σχέση;

Μια παρόμοια στάση είδαμε και την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος από την FETO. Τι έλεγαν ; “Συμβουλεύουμε τις πλευρές να έχουν νηφαλιότητα”.

Ένα νόμιμο κράτος και από την άλλη μια τρομοκρατική οργάνωση. Το επίσημο κράτος προσπαθεί να προστατέψει την δημοκρατία του, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να καταστρέψει την δημοκρατία. Μα είναι δυνατόν έτσι να δίνονται συμβουλές περί νηφαλιότητας;

Αυτό που περιμένουμε εδώ, είναι αυτή η φράση “ΕΑΝ” που καθιστά ισοδύναμο ένα νόμιμο και συμμαχικό κράτος του ΝΑΤΟ με την τρομοκρατική οργάνωση ΠΚΚ, κάτι το θλιβερό και λανθασμένο και κάτι το οποίο πρέπει να ερευνήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι μετέπειτα δηλώσεις είχαν πρόθεση ανάκλησης και επιθυμώ να αναφέρω πως δίνουμε σημασία σε αυτές τις δηλώσεις. Η άλλου είδους ρητορική, σαμποτάρει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και βλάπτει τις εργασίες που κάνουμε μαζί ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Όταν γίνεται λόγος για τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης σε βάρος μας, όπως ανέφερε και ο ΠτΔ μας δεν αποδεχόμαστε με τίποτε εκφράσεις με “Αν” και “Εφόσον”»