Ενοχλήθηκε το τουρκικό ΥΠΕΞ για το «Φόρουμ Φιλίας»: «Ελλάδα-Κύπρος απειλούν την ειρήνη στην περιοχή»Την ενόχληση του για το «Φόρουμ Φιλίας» που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά υπουργών Εξωτερικών χωρών της ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι κανένας μηχανισμός δεν θα έχει επιτυχία και αποτέλεσμα, αν δεν συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία, η οποία είναι «χώρα – κλειδί» στην περιοχή, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο ότι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, αλλά και για συκοφαντίες που ειπώθηκαν από την Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί η «έχθρα κατά της Τουρκίας».

«Δεν είναι δυνατόν, για κανένα φόρουμ, στο οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία, η χώρα-κλειδί στην περιοχή, και οι Τουρκοκύπριοι, να καταφέρει να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση,

Αφού τονίζεται, δε, ότι οι αβάσιμες κατηγορίες και οι συκοφαντίες από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου του φόρουμ, το οποίο υποτίθεται «δεν στόχευε κανέναν», αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν πρωτοβουλία «φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μία προσπάθεια συμμαχίας που βασίζεται πάνω την έχθρα εναντίον της Τουρκίας, προσθέτει:


«Αυτοί που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη για τις δικές τους μαξιμαλιστικές αξιώσεις και την ατζέντα τους, αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας που μπορεί να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ και που σιωπούν για χρόνια όσον αφορά στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα όριά τους και να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή».

Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για εχθρική στάση εναντίον της Άγκυρας, την ώρα που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μία ειλικρινή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης.

«Υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, δε, τονίζει ότι «το Ελληνο - Ελληνοκυπριακό δίδυμο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, εμποδίζοντας τη θετική ατζέντα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ε.Ε. με την Τουρκία ως υποψήφια χώρα και ασκώντας πολιτική βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων».

«Καλούμε αυτό το δίδυμο να ενεργήσει με κοινή λογική και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων», τονίζεται.