Γαλλικό Rafale έκοψε καλώδια υψηλής τάσης σε πολύ χαμηλή πτήσηΤα παράκαναν οι Γάλλοι πιλότοι: Είπαν να πετάξουν χαμηλά αλλά προκάλεσαν blackout!

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Αεροπορίας τα οποία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης πέταξαν τόσο χαμηλά στο έδαφος που έκοψαν τα καλώδια υψηλής τάσης γραμμής ηλεκτροδότησης, χωρίς να πάθουν σχεδόν τίποτα, αλλά βυθίζοντας την περιοχή στο σκοτάδι.

Το συμβάν σημειώθηκε  την περασμένη Τετάρτη  κοντά στο χωριό Le Castellet, στην περιοχή Μανόσκ βορειοανατολικά της Μασσαλίας.

Τα δύο μαχητικά Rafale είχαν απογειωθεί από παρακείμενη αεροπορική  βάση, αλλά πέταξαν τόσο χαμηλά που κτύπησαν τα καλώδια υψηλής τάσης.

«Πέταξαν τόσο χαμηλά κάνοντας τρομακτικό θόρυβο. Στη συνέχεια κοίταξα προς τα επάνω και μόλις που πρόλαβα να δω το δεύτερο αεροσκάφος», εξηγεί ο δήμαρχος του χωριού.

«Πετούσαν τόσο χαμηλά που είπα στον εαυτό μου αυτοί θα περάσουν κάτω από τα καλώδια υψηλής τάσης», είπε ένα άλλος αυτόπτης μάρτυρας ο  Benoît Gouin που οδηγούσε εκείνη την ώρα.

Όπως ανέφερε ακόμη λίγο πιο κάτω είδε κομμένα καλώδια στο έδαφος.

«Ένα από τα αεροσκάφη κτύπησε το καλώδιο και το έκοψε. Αμέσως κάλεσα την Αστυνομία και την ηλεκτρική εταιρεία».

Το κόψιμο των καλωδίων προκάλεσε μια μικρή πυρκαγιά η οποία σβήστηκε αμέσως, ενώ το χωριό έμεινε χωρίς ρεύμα για μερικές ώρες.

Η γαλλική Αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στην βάση Orange  στις 14:11 τοπική ώρα.


ΠΗΓΗ