Στρατιωτική κλιμάκωση στο Χαλέπι - Συγκρούσεις στο Μανμπίτζ μεταξύ Τουρκόφιλων μαχητών και Συριακού στρατού



Πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα SOHR,  ανέφεραν βίαιες συγκρούσεις με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και όπλων ευθυτενούς τροχιάς μεταξύ  των  τουρκόφιλων μισθοφόρων και του Συριακού στρατού στα χωριά   Awn Al-Dadat και Arab Arab Hassan στη βόρεια επαρχία Manbij.

Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση Kaljebrin έβαλαν με πυρά πυροβολικού κατά θέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, όπως τα περίχωρα της πόλης Tel Rifaat, Al-Baylouniyah, Al-Wahshiyah και Ain Daqnah στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του καθεστώτος που σταθμεύουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, άνοιξαν πύρ κατά των θέσεων των τουρκικών υποστηριζόμενων φατριών στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Πηγές του SOHR μόλις ανέφεραν ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις κοντά στην πόλη Jarabulus χθές το βράδυ που προκλήθηκαν από επιθέσεις πυραύλων άγνωστης προέλευσης στην πετρελαϊκή περιοχή του Al-Hamaran κοντά στο Jarabulus στο βορειοανατολικό τμήμα του Χαλεπίου. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών αμάχων και εργαζομένων, ενώ καταστράφηκαν  πολλά βυτιοφόρα οχήματα.

Αυτή η επίθεση ήρθε μια εβδομάδα μετά από μια παρόμοια επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα των μεγαλύτερων πυρκαγιών στην περιοχή, οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 180 πετρελαιοφόρα.

Εκτίμηση

Στη Συρία επικρατεί μια στασιμότητα αναφορικά με την προχώρηση των στρατευμάτων τόσο του συριακού στρατού, όσο και των τουρκόφιλων μισθοφόρων. Ουσιαστικά έχουν στο έδαφος οριοθετηθεί οι περιοχές που κατέχει ο καθένας.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει σταθεροποίηση της κατάστασης, αφού η ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους καθώς και μεταξύ Τούρκων και δυνάμεων του YPG σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Ρωσία από την άλλη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς καταστρέφει βυτιοφόρα οχήματα που για λογαριασμό των τουρκόφιλων μισθοφόρων  εξάγουν παράνομα Συριακό πετρέλαιο από τη χώρα,  προσπαθώντας  να αποκομίσουν κέρδη.