Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην Αν.Μεσόγειο»Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, που δε σταματάει να μιλάει το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα όσα έχουν γίνει με την Ελλάδα.

Προκλητικός για ακόμα μία φορά εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τελευταίες του δηλώσεις, μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, δήλωσε πως «η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας προκλητικά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεσή της, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και με θερμό επεισόδιο.

​«Επικρατεί ένα χάος στην ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία Αθήνας – Καϊρου ως «προσωρινό λάθος» και επαναλαμβάνοντας πως ο λαός της Αιγύπτου δεν είναι εναντίον της Τουρκίας.

​«Αναφορικά με την Αίγυπτο, δεν νομίζω πως ο λαός της Αιγύπτου θα είναι εναντίον μας. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα προσωρινό λάθος», είπε σχετικά με τις σημερινές «κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το Ριάντ προχώρησε σε μία «θετική στροφή» προς την Τουρκία, την ίδια ώρα που πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί κοινή άσκηση με την Ελλάδα, αλλά υπάρχει και μία νέα εξέλιξη, ζήτησε drones από την Τουρκία».