Ο Μπλίνκεν «έσφιξε» τον Τσαβούσογλου: Ξεφορτωθείτε τους S-400Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες.

»Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξέφρασα τη στήριξή μας για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισα τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μπλίνκεν.

Σε ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγη ώρα αργότερα, ανέφερε πως ο Μπλίνκεν ζήτησε ξανά από τον Τσαβούσογλου την απόσυρση της Τουρκίας από το σύστημα των S-400.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για όλες τις πλευρές των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τη διένεξη σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.