Φρεγάτες: Ξέρουμε τι δίνουν οι Ευρωπαίοι λένε οι Αμερικανοί – Θα δώσουμε περισσότερα

Φρεγάτες: Ξέρουμε τι δίνουν οι Ευρωπαίοι λένε οι Αμερικανοί – Θα δώσουμε περισσότεραΞέρουμε τι δίνουν οι Ευρωπαίοι λένε οι Αμερικανοί – Έχουμε μελετήσει τις προτάσεις τους και θα απαντήσουμε.

Του ανταποκριτή του Sportime στις ΗΠΑ, Δημήτρη Φιλιππίδη

Πλήρη επίγνωση της ποιότητας των ευρωπαϊκών προτάσεων για τις τέσσερις νέες ελληνικές φρεγάτες έχουν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sportime.

Πηγές από την Ουάσιγκτον τόνισαν στο Sportime πως γνωρίζουν απόλυτα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ευρωπαϊκών προτάσεων. «Μελετήσαμε τις προτάσεις του ανταγωνισμού και τις ξέρουμε καλά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να γίνονται συζητήσεις με την Γαλλία για τις γαλλικές Belharra και με την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, όμως όπως σημείωσαν με νόημα «καλό είναι να περιμένετε και την τελική πρόταση των ΗΠΑ».

«Ξέρουμε τι δίνουν οι Ευρωπαίοι και θα δώσουμε καλύτερα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα έχει θέσει δύο βασικά θέματα στην Ουάσιγκτον. Το πρώτο είναι να υπάρξει άμεση παραχώρηση πλοίων ενδιάμεση λύσης (σ.σ. Arleigh Burke) καθώς και να κατασκευαστούν κάποια μέρη των φρεγατών στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί τονίζουν πως το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον είναι «θετικό» ενώ βάζουν στο «παιχνίδι» και τον αγωγό East Med, για τον οποίο σημειώνουν ότι θα υπάρξουν δραστικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.

«Η συνολική μας πρόταση θα είναι τέτοια που δύσκολα θα έχει ανταγωνισμό» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές στο Sportime.

Oι Αμερικανοί έχουν μεγάλα σχέδια για την εξέλιξη της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και αναμένεται να δείξουν ένα μέρος αυτών στην πρόταση για τις νέες ελληνικές φρεγάτες.

«Καλά τα γαλλικά και τα ολλανδικά πλοία αλλά οι χώρες αυτές δεν μπορούν να προσφέρουν στο σύνολο αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα», ανέφερε πηγή του Sportime στην Oυάσιγκτον.