Ο Ερντογάν “εκκαθαρίζει” τις Ένοπλες Δυνάμεις



Οι απολυμένοι σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν…

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα New York Times (της Carlotta Gall), αναφέρεται στις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιούνται στον τουρκικό στρατό, καθώς περισσότεροι από 600 εκπαιδευόμενοι και νεοσύλλεκτοι διώκονται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης.

Οι οικογένειες των 13 αποφοίτων της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, που καταδικάστηκαν το Νοέμβριο του 2020 σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή σπάνε τη σιωπή τους.

Γίνεται αναφορά στην σκληρή καταστολή που ακολούθησε την επαύριο του πραξικοπήματος, με την επιβολή στρατιωτικού νόμου για δύο χρόνια, την κράτηση 100 χιλιάδων ανθρώπων και τις εκκαθαρίσεις 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους.

Συνολικά, περισσότεροι από 8 χιλιάδες στρατιωτικού προσωπικού διώχθηκαν επειδή συμμετείχαν στην εξέγερση, μεταξύ αυτών και περισσότεροι από 600 εκπαιδευόμενοι, δόκιμοι και νέοι κληρωτοί – οι περισσότεροι στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους – των οποίων η ατυχία ήταν ότι τους δόθηκαν εντολές εκείνη τη νύχτα.

Η τύχη τους έχει σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί στην Τουρκία, όπου η κυβερνητική ρητορική εναντίον των δραστών του πραξικοπήματος είναι δριμεία και οι οικογένειες και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά. Αλλά μετά από την καταδίκη των 13, οι οικογένειες κάποιων από αυτούς αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους, υπερασπιζόμενες την αθωότητα των ανθρώπων τους.

Αναφέρεται ότι πολλοί Τούρκοι ήσαν αντίθετοι στο πραξικόπημα. Αλλά καθώς η καταστολή συνεχίζεται για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και εκκαθαρίζει πολλούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα της εποχής, έχουν αναπτύξει βαθιά δυσαρέσκεια με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι στην αρχή, οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι και οι οικογένειές τους είχαν εμπιστευθεί το σύστημα, εν μέρει επειδή η ιστορία της Τουρκίας είναι γεμάτη από πραξικοπήματα αλλά τα κατώτερα ιεραρχικά στελέχη δεν θεωρήθηκαν ποτέ υπόλογα με τέτοιον τρόπο.

Σημειώνεται ότι ο Kemal Kilicdaroglu, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είχε υποστηρίξει τον κ. Erdogan ενάντια στους οργανωτές του πραξικοπήματος αλλά τον έχει έκτοτε κατηγορήσει ότι ενορχήστρωσε ένα πραξικόπημα αμάχων, με τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτικών του αντιπάλων, ακαδημαϊκών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις ήταν συστηματικές, με την εκρίζωση ολόκληρων μονάδων και τη διενέργεια ετήσιων επιχειρήσεων για συλλήψεις. Δύο πιλότοι έχουν παραμείνει στην πολεμική αεροπορία από την τάξη του 2010, στην οποία ανήκε η ομάδα των 13″, ανέφερε ένας πρώην σπουδαστής, ο οποίος ήταν μεταξύ των εκκαθαρισθέντων.

Έχοντας υπηρετήσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στην χωροφυλακή, ο κ. Kalin, πατέρας ενός από τους 13 καταδικασθέντες, λέει: “Η εμπιστοσύνη μας στο νόμο, στα δικαστήρια,στη δικαιοσύνη, στο κράτος, στην κυβέρνηση, έπεσε στο μηδέν. Ακόμη και υπό το μηδέν”.

Μέχρι τώρα, οι εκκαθαρίσεις και οι διώξεις έχουν συμπεριλάβει χιλιάδες άτομα στο στρατό – αξιωματικούς καθώς επίσης και δόκιμους. “Είναι σωστό να βυθίζεις στο σκοτάδι τις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων χωρίς διάκριση ανάμεσα σε αθώους και ενόχους;”, αναφέρει ο πατέρας ενός άλλου εκ των 13 εκπαιδευόμενων που καταδικάστηκαν. “Είναι παιδιά. Υπάρχουν πολλοί σαν τον γιό μου, που σαπίζουν στη φυλακή”.

New York Times, Carlotta Gall – In Turkey’s Failed Coup, Trainees Face the Same Stiff Punishments as Generals