Ο ΥΠΕΘΑ στην ΕΑΒ για F-16 Viper, P-3 Orion και C-130Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper και η αντίστοιχη των αεροσκαφών P-3 Orion, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Η διοίκηση της ΕΑΒ προχώρησε σε μια γενική ανασκόπηση της προόδου των προγραμμάτων που εκτελούνται, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα ο σχεδιασμός της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper. Οι εργασίες στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 5 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης.

Εξάλλου, έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ άλλα δύο F-16 στα οποία γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την ΕΑΒ καθώς η αναβάθμιση των F-16 αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης του Ν. Παναγιωτόπουλου τέθηκε και η αναβάθμιση των αεροσκαφών συνεργασίας περιπολίας P-3 Orion.

Σύμφωνα με την Διοίκησης της Επιχείρησης, μαζί με το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης που έχει ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και συμμετέχει στις επιχειρήσεις του, τα Ρ-3 θα ενισχύσουν τη δυνατότητά του να εκτελεί ναυτικές περιπολίες, αναγνωρίσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Παράλληλα, η ΕΑΒ συντηρεί τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζοντας με βελτιωμένους ρυθμούς την παράδοση μεταγωγικών C-130 και σχεδιάζοντας παράλληλα να αναβαθμίσει τις υποδομές της με στόχο την δημιουργία κέντρου συντήρησης C-130 διεθνούς εμβέλειας, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση της ΕΑΒ, τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επιχείρηση συντηρεί για ακόμα μια χρονιά και παραδίδει εμπρόθεσμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. Συγκεκριμένα, πέρα από τις εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΒ συνδράμει και με κλιμάκιο εξειδικευμένων τεχνικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου στην 112 πτέρυγα μάχης.