Φρεγάτες ΠΝ: "Μπάσιμο" της τελευταίας στιγμής από την ΓερμανίαΗ χρονική συγκυρία της συνάντησης με γερμανική εταιρεία δεν θεωρείται συμπτωματική

Και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στελέχη των ενδιαφερόμενων εταιρειών συνεχίζονται, όπως έγινε σήμερα με την γερμανική πλευρά και την ΓΔΑΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems, είχε συνάντηση σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου, με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο ε.α Θεόδωρο Λάγιο, έπειτα από αίτημα του πρώτου.

Κι ενώ το δελτίο Τύπου κάνει λόγο για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, η χρονική συγκυρία της συνάντησης τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί  εντελώς «συμπτωματική», υπό το φόντο των πρόσφατων εξελίξεων και επαφών των ενδιαφερόμενων πλευρών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση που είχε προ ημερών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Βρετανίδα πρέσβη κ. Κέιτ Σμιθ, η οποία του παρέδωσε την βρετανική προσφορά – υπόμνημα για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών μαζί με ενδιάμεση λύση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί, ως γνωστόν, προσφέρουν τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου A200 ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ΜΕΚΟ και δύο νέα υποβρύχια Type 214 στην τιμή των 5 δις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τον νέο τύπο φρεγατών συνδυάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων με την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα καθώς και τα γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την επιλογή.