Μοσάντ και CIA πρόλαβαν πραξικόπημα στην Ιορδανία – Ποιοι συνελήφθησαν



Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και πρώην διάδοχος του θρόνου, Χάμζα μπιν Χουσέιν, «κλήθηκε» να σταματήσει ενέργειες που έχουν ως στόχο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός το βράδυ του Σαββάτου.
 
Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Petra τονίζεται ότι η έκκληση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης έρευνας.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί ένας πρώην υπουργός, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν.

«Αυτό που δημοσιεύτηκε περί της σύλληψης της αυτού υψηλότητας του πρίγκιπα Χάμζα δεν αληθεύει, όμως του ειπώθηκε να σταματήσει δραστηριότητες που αξιοποιούνται για να στοχεύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ιορδανίας», τόνισε ο επικεφαλής του στρατού, Γιούσεφ Χουνέιτι.

Δύο πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πήγαν στο σπίτι του πρίγκιπα και τον ανέκριναν, αλλά δεν τον συνέλαβαν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με Ιορδανούς αξιωματούχους.

»Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ και έχει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Την στήριξή και την αλληλεγγύη τους στον βασιλιά Αμπντάλα εξέφρασαν επίσης η Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, η κυβέρνηση της Αιγύπτου και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC).

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο ετεροθαλής αδελφός του Βασιλιά, πρίγκηπας Χάμζα και τέως διάδοχος του θρόνου, βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, 20 ανώτατοι αξιωματούχοι που φέρονται προσκείμενοι σε αυτόν (μεταξύ των οποίων και δυο στενοί συνεργάτες του Ιορδανού Μονάρχη) έχουν συλληφθεί και ότι αναμένονται περισσότερες συλλήψεις.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με δήλωση του το βράδυ της 3/4/2021 προέτρεψε τον Πρίγκηπα Χάμζα «να απέχει από κάθε ενέργεια που θα ήταν δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» και αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι ο ιορδανικός βασιλικός οίκος ενημερώθηκε περί των προετοιμασιών για την συνταγματική εκτροπή από την CIA και την Μοσαντ – πληροφορία που τονίζει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση.