Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά των Τούρκων για τα Su-35Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά των Τούρκων για τα Su-35 με τουρκικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό – Σε αδιέξοδο η Τουρκία για νέο μαχητικό.

Η Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς των αμερικανικών F-35, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς αεροπλάνο νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βασίζονται σε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία, αγοράζοντας τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία ήθελε να τους προσθέσει εγχώριο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε αυτήν την προσφορά.

Σύμφωνα με άλλες πηγές ούτε οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τον Πακιστάν για την κοινή παραγωγή πυραύλων είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα και οι δύο είχαν εξετάσει προσεκτικά το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Su-57.

H Toυρκία δεν περίμενε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, ειδικά μετά και την αγορά των 18 Rafale, οπότε… τρέχει και δεν φτάνει.

Με λιγοστές τις επιλογές που τις απομένουν η Άγκυρα στράφηκε προς την Ρωσία, ρωτώντας τους Ρώσους για την περίπτωση προμήθειας των Su-35.

H διαφορά των δύο αεροσκαφών F-35 με Su-35 δεν είναι χαοτική με το ρωσικό αεροπλάνο να είναι ιδιαίτερα ικανό στις αερομαχίες και το αμερικανικό να είναι σίγουρα καλύτερα οπλισμένο ενώ το ρωσικό δεν είναι στελθ.

Eκεί βέβαια που το Su-35 δεν έχει καμία ελπίδα είναι απέναντι σε ένα Rafale, από το οποίο κοστίζει τα μισά λεφτά.

Δεν μιλάμε ακόμα για επίσημο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα ρωσικά Su-35 καθώς η κίνηση της Άγκυρας αφορούσε σε ερώτηση και μόνο, πιθανώς για να… ακουστεί και στις ΗΠΑ.