Αμερικανική ανησυχία για τις κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ

Αμερικανική ανησυχία για τις κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο ΚαραμπάχΟι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μετά την κίνηση των Αζέρων να μην αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους που είχαν περάσει τα σύνορα.

Μάλιστα αναμένουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από την περιοχή, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ.

Νωρίτερα σήμερα η Αρμενία κατήγγειλε ότι το Μπακού δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αποσύρει πλήρως τις στρατιωτικές μονάδες που είχαν περάσει τα σύνορα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας, εξηγώντας ότι η δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν τηρήθηκε εν μέρει, αφού οι Αζέροι όντως έφυγαν από ορισμένα εδάφη.

Η Ρωσία έστειλε μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή πέρσι το φθινόπωρο για να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός μετά τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Μόσχα έχει ισχυρούς δεσμούς με το Γερεβάν, έχει συνάψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την αρμενική κυβέρνηση και διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία, ωστόσο ταυτόχρονα έχει και φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.