Η Ρωσία έτοιμη να μεσολαβήσει για το Κυπριακό



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου πως η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τον Απρίλιο, μια άτυπη πενταμερής συνάντηση στη Γενεύη φιλοξενήθηκε υπό τον ΟΗΕ προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες, τα τρία κράτη εγγυητές- Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο - συμμετείχαν στη συνάντηση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία επί του θέματος.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα τη θέση μας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού έχουν ενταθεί, ότι θα ήταν ιδανικό να μεταφέρουμε τις εγγυήσεις ασφαλείας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε (στη διαδικασία) στο πλαίσιο των αρχών που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει, εάν το επιθυμούν τα μέρη» δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη όλων των ψηφισμάτων για το Κυπριακό, ενώ ενημέρωσε, όπως σημείωσε, τον ομόλογό του σχετικά με τις ανησυχίες του αναφορικά με την Τουρκία, που «Fαυτοπροβάλλεται» ως ηγέτιδα των μουσουλμάνων.

Επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας για διάλογο με την Άγκυρα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ.