Η Τουρκία έτοιμη να προχωρήσει σε αγορές ρωσικών μαχητικών



Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα ρωσικά στρατιωτικά όπλα ακόμη και εν μέσω αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε τη Δευτέρα το Voice of America. Η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά περισσότερων πυραύλων αεροπορικής άμυνας, γράφει το VOA, επικαλούμενο μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400 και να ακυρώσει τα όποια σχέδια για αγορά περισσότερων, θεωρώντας το σύστημα ως απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν προειδοποίησε για νέες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας.

"Δεσμευόμαστε με τη νομοθεσία της CAATSA και θα ακολουθήσουμε το νόμο προς τα εμπρός", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Η Άγκυρα δε θα πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές αγορές από τη Ρωσία έως ότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, ανέφερε το VOA, επικαλούμενο αναλυτές.

«Η Ουάσινγκτον εξαναγκάζει την Τουρκία να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Μεσούτ Κασίν στο VOA, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέχουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρειάζεται η Τουρκία.

"Χρειαζόμαστε 200 αεροσκάφη μάχης. Αλλά αν οι ΗΠΑ δε δώσουν τα αεροσκάφη, μπορούμε να αγοράσουμε τα ρωσικά αεροσκάφη μάχης", δήλωσε ο Caşın.