Φρεγάτες: Γιατί η αμερικανική πρόταση καίει όλες τις άλλες προτάσεις πλην των Γάλλων



Γιατί η αμερικανική πρόταση καίει όλες τις άλλες προτάσει πλην των Γάλλων με μία μόνο λεπτομέρεια που πέρασε στα ψιλά.

Η πρόταση των Αμερικανών θεωρήθηκε κάτω του αναμενόμενου, αφού επί της ουσίας δεν περιλάμβανε πλοία ενδιάμεσης λύσης ενώ οι MMSC της Lockheed Martin δεν έχουν πείσει ούτε στις ΗΠΑ για την αξιοπιστία τους.

Μία λεπτομέρεια που πέρασε στα… ψιλά αφορά στον οπλισμό των νέων φρεγατών που δίνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.

Στον οπλισμό τους δεν περιλαμβάνουν οι Αμερικανοί τους αντιαεροπορικούς πυραύλους SM2, για άμυνα περιοχής που θέλει η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως εφόσον οι Αμερικανοί δεν αποδεσμεύουν τους SM2 για την Ελλάδα θεωρείται απίθανο να περιλαμβάνονται οι SM2 στα πλοία των υπόλοιπων προτάσεων, πλην αυτής των Γάλλων.

Έτσι, αν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί πλοία με δυνατότητες άμυνας περιοχής η λύση των γαλλικών Belharra με τους Aster 30 είναι μονόδρομος.

Η πρόταση των Αμερικανών, αν δεν υπάρξει ρελάνς, δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις ισορροποίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Τουρκίας.

Μπορεί η Άγκυρα στην παρούσα φάση να είναι μακριά από τα θέλω των ΗΠΑ (σ.σ. τουλάχιστον αυτό φαίνεται), όμως η Ουάσιγκτον δεν έχει πάρει την απόφαση να οδηγήσει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας και ειδικα αυτήν της Κίνας.

Έτσι η μη απελευθέρωση των SM2 δείχνει πως για την ώρα στην Ουάσιγκτον κρατάνε ίσες αποστάσεις, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα.

Είχαμε εδώ στο Sportime αναφέρει παλαιότερα πως η άδεια των ΗΠΑ στην Τουρκία να προμηθεύσει με επιθετικά ελικόπτερα τις Φιλιππίνες αλλά και η άδεια της Ουάσιγκτον στην πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία και την Πολωνία, έδειχνε πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Αυτό το κάτι γίνεται πιο… συγκεκριμένο με την μη απελευθέρωση για την Ελλάδα των SM2.

Aντίθετα οι Γάλλοι δίνουν τις φρεγάτες τους με Aster 30, εμβέλειας 160 χλμ.

Καλό είναι να ξέρουμε πως ότι και να ακούμε για τις υπόλοιπες προτάσεις εκτός των Γάλλων, μιλάμε για προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν SM2 για άμυνα περιοχής.