Σενάρια αμερικανο-ρωσικής διένεξης στο Αιγαίο "με φόντο" την Μ.Θάλασσα

Σενάρια αμερικανο-ρωσικής διένεξης στο Αιγαίο "με φόντο" την Μ.ΘάλασσαΤο Αιγαίο θα διαδραματίσει ρόλο κλειδί σε οποιοδήποτε σενάριο στην Μαύρη θάλασσα

Σύμφωνα με πηγές, η ανάπτυξη δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους 122 πυραύλους τύπου Κρουζ Tomahawk στο Αιγαίο,προκάλεσε συναγερμό στον ρωσικό στόλο Μαύρης θάλασσας.

Τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, εντοπίστηκαν πρόσφατα κοντά στο Βόσπορο, και οι ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι αποτελούν μέρος σχεδίου των ΗΠΑ κατά Ντονιέτσκ.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια 2.400 χιλιομέτρων, και φτάνουν άνετα από το Αιγαίο Πέλαγος στην επικράτεια των ρωσόφωνων δημοκρατιών, επιπλέον οι ίδιες ρωσικές πηγές αναφέρουν περί “παρατεταμένης παρουσίας των δύο πολεμικών πλοίων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, η οποία κατά τους ίδιους, επιβεβαιώνει έμμεσα την ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων για οτιδήποτε αφορά την Α.Ουκρανία με πρόσχημα άσκηση του ΝΑΤΟ.

«Στα στρατιωτικά αρχηγεία των ΗΠΑ εν γένει και στη Διεύθυνση Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ειδικότερα στην Ευρώπη, εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανάγκη υποστήριξης του ουκρανικού στρατού με μια πυραυλική επίθεση από Tomahawk.

Σε αυτό το σενάριο, οι επιθέσεις όχι μόνο θα αποθάρρυναν τους Ρωσόφωνους, αλλά θα παρείχαν στις μηχανοποιημένες ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού τη δυνατότητα να εισβάλουν ταχύτατα και να διασπάσουν την πρώτη και τη δεύτερη γραμμή άμυνας στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ", αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Η εμβέλεια των 112 RGM-109E Tomahawk Block IV cruise πυραύλων που εξοπλίζουν τα αντιτορπιλικά, USS Donald Cook και uss Roosevelt είναι 2.400 χιλιόμετρα.Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα επιτρέψει στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να λάβουν μέτρα στην ίδια περιοχή του Αιγαίου.

Σε αυτό το σενάριο οι Ρώσοι θα έπρεπε να κάνουν μια εναέρια επίθεση κορεσμού κατά των δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων, τα οποία θα είχαν την στήριξη του στρατηγείου της Νάπολης, σε χρόνους απίστευτα μικρούς.

Αυτά τα σενάρια εκτιμάται ότι δοκιμάστηκαν και στην πρόσφατη αεροπορική άσκηση ΙΝΙΟΧΟΣ-21 στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με προηγμένα μαχητικά και συστήματα. 

Η ουσία όμως μιας πιθανής πάντα πολεμικής διένεξης στην Μαύρη θάλασσα όμως, μας δείχνει την πραγματικά τεράστια σημασία του Αιγαίου, το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν με το ανεκδιήγητο σχέδιο Γαλάζια πατρίδα. 

Αμερικανικές δυνάμεις σε Ουζμπεκιστάν-Τατζικιστάν μετά την απόσυρση τους από Αφγανιστάν;
Την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στα ρωσικά σύνορα, αναφέρουν πηγές στην Ρωσία.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να επανατοποθετήσουν στρατεύματα και εξοπλισμό που αποσύρεται από το Αφγανιστάν σε χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «προτιμούσαν» να επανατοποθετήσουν στρατεύματα και εξοπλισμό σε Ουζμπεκιστάν ή το Τατζικιστάν, δύο από τις τρεις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες που συνορεύουν με την Ρωσία”, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι πηγές της εφημερίδας παραδέχονται, ωστόσο, ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας «περιπλέκει τα σχέδια» για οποιεσδήποτε αποστολές των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία.

Το Τατζικιστάν είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας της Ρωσικής Οργάνωσης Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια και το Ουζμπεκιστάν, το οποίο ανέστειλε την ένταξή του στη συμμαχία το 2012, εξακολουθεί όμως να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς οικονομικής και ασφάλειας με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalamay Khalilzad επισκέφθηκε τόσο το Τατζικιστάν όσο και το Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα και λέγεται ότι συζήτησε την ανάγκη να αποτραπεί η βία στο Αφγανιστάν προτού η Αμερική και οι σύμμαχοί της ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους.

Η δράση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Μόσχα, η οποία κινείται προς πάσα κατεύθυνση για να ακυρώσει τα αμερικανικά σχέδια.