Νέοι αισθητήρες καθιστούν τον πύραυλο JSM ένα ανίκητο υπερόπλο



Είναι ο μόνος πύραυλος που μπορεί να μεταφερθεί εσωτερικά στο F-35 Joint Strike Fighter.
Την  ολοκλήρωση του πρώτου πλήρη ρυθμού παραγωγής, για 200 αισθητήρες PRS,  είναι το αποτέλεσμα επιτυχημένων και αποτελεσματικών λειτουργιών, μεταξύ  δύο εταιρειών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά την αρχική χρηματοδότηση από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση, η KONGSBERG και η BAE Systems Australia, συνέχισαν να επενδύουν στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση και την ενσωμάτωση του αυστραλιανού αισθητήρα, παρέχοντας πρόσθετη δυνατότητα στο σύστημα πυραύλων πέμπτης γενιάς, μακράς εμβέλειας, καθοδηγούμενη με ακρίβεια, stand-off.

Η KONGSBERG, έχει υποβάλει παραγγελία στην BAE Systems Australia, για την απόκτηση επιπλέον 180 παθητικών αισθητήρων ραδιοσυχνοτήτων (PRS) για το Joint Strike Missile (JSM).



Με αυτούς τους  παθητικούς  αισθητήρες  ραδιοσυχνοτήτων, ο πύραυλος JSM καθίσταται ένα ανίκητο υπερόπλο, που θα φέρει επάνω του το F-35 Joint Strike Fighter.

Το JSM της KONGSBERG, είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι των στόχων, της ναυσιπλοΐας και της ξηράς και είναι ο μόνος αντιπυραυλικός πυραύλος, που μπορεί να μεταφερθεί εσωτερικά στο F-35 Joint Strike Fighter.

Αυτό επιτρέπει στο F-35, να διατηρήσει τη γκάμα και τις δυνατότητες μυστικότητας, καθιστώντας το εξαιρετικά κατάλληλο για την κάλυψη των απαιτήσεων της RAAF F-35 Maritime Strike, στο Project 3023 Phase 2.

Το JSM είναι από την ίδια οικογένεια πυραύλων, με το Naval Strike Missile (NSM), που επιλέχθηκε ανταγωνιστικά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και είναι επίσης υποψήφιος πύραυλος, για το Project SEA 1300 για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας.

Αυτή η παραγγελία καταδεικνύει, την προθυμία της KONGSBERG να συνεργαστεί στενά με τη δέσμευση της Αυστραλιανής Βιομηχανίας Άμυνας και της BAE Systems Australia, για την ανάπτυξη κυρίαρχης ικανότητας σε προγράμματα καθοδηγούμενων όπλων, που θα ωφελήσουν την Αυστραλιανή Άμυνα.  

Ο Γενικός Διευθυντής της Kongsberg Defense Australia, John Fry είπε

«Η επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου στο πρόγραμμα JSM, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η KONGSBERG, ένας διεθνής πάροχος καθοδηγούμενων όπλων και η BAE Systems Australia, έχουν δημιουργήσει με επιτυχία, μια αποτελεσματική σχέση εργασίας που υποστηρίζει δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης, ολοκλήρωσης και παραγωγής στον τομέα των καθοδηγούμενων όπλων.

Αυτή η παραγγελία καταδεικνύει την ικανότητα της Αυστραλίας, να αναπτύξει νέες, παγκόσμιες κυρίαρχες τεχνολογίες. Η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας σε καθοδηγημένο όπλο, θα παράσχει στην Αυστραλιανή Δύναμη Άμυνας κορυφαία αμυντική ικανότητα. 

Η συνεργασία και η επιτυχία μας, στην ανάπτυξη αυτού του αισθητήρα για το JSM δείχνουν επίσης, πώς η Αυστραλία μπορεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή και να εξάγει καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες. "

Το JSM είναι μια παραλλαγή, που εκτοξεύτηκε στον αέρα από το Naval Strike Missile (NSM), με την ικανότητα να επιτίθεται σε στόχους με βάση τη θάλασσα και την ξηρά. 



Το JSM είναι ο μοναδικός πυραύλος στόχου, μεγάλου βεληνεκούς και ξηράς, που μπορεί να μεταφερθεί εσωτερικά στο F-35 και εξασφαλίζοντας έτσι τις δυνατότητες χαμηλής υπογραφής (stealth) του αεροσκάφους. 

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων υλικών, ικανότητα πτήσης χαμηλά, ενώ ακολουθεί το έδαφος και χρησιμοποιώντας προηγμένους παθητικούς αναζητητές, ο πύραυλος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί και να σταματήσει, ακόμη και για τα πιο προηγμένα αντίμετρα και αμυντικά συστήματα.

Το JSM βρίσκεται σε εξέλιξη για τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Νορβηγικός Οργανισμός Αμυντικού Υλικού, (FMA ή Forsvarsmateriell), τον Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποίησε με επιτυχία, την πρώτη απελευθέρωση της πτήσης JSM από ένα δοκιμαστικό αεροσκάφος F-35A. 

Η JSM θα έχει ασύγκριτες λειτουργικές δυνατότητες, που θα επιτρέπουν στο F-35 να πολεμά καλά στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Ο πύραυλος θα ενσωματωθεί στο F-35A, αλλά μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε άλλους τύπους αεροσκαφών.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί, ότι  η KONGSBERG και η Raytheon, συνεργάζονται για την παροχή του JSM, για πελάτες από τις ΗΠΑ και από το εξωτερικό. Η Ιαπωνία υπέγραψε διάφορες συμβάσεις προμηθειών JSM,  για τον μελλοντικό της στόλο αεροσκαφών F-35.