Εξετάζεται ο Στρατός να τροφοδοτεί τα σουπερμάρκετ με Self tests



Self tests και από τα σούπερμάρκετ

Την «επιστράτευση» των σουπερμάρκετ στη διανομή των self tests εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τη διάθεσή τους στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ενημερώθηκαν ήδη από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν την ευθύνη να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, το οποίο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση των όποιων «αρρυθμιών» παρουσιάστηκαν κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ύστερα από πολλούς μήνες. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως ο τρόπος που σχεδιάζεται να διατίθενται τα self tests από τα σουπερμάρκετ θα είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα στα φαρμακεία, με την ταυτοποίηση του δικαιούχου να γίνεται μέσω του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Ο ΑΜΚΑ, επισημαίνουν, θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε ο πραγματικός δικαιούχος να προμηθεύεται το προϊόν. Η τροφοδοσία - σύμφωνα πάντοτε με την πρόταση που παρουσιάστηκε στους λιανεμπόρους - εξετάζεται να γίνεται από τον Στρατό, ο οποίος θα αναλάβει να εναποθέτει σε κεντρικό σημείο τις προμήθειες. Από εκεί η κάθε αλυσίδα θα παραλαμβάνει τις ποσότητες που της αναλογούν και θα τις μοιράζει στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα. Κύκλοι προσκείμενοι στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λέγοντας πως πρόκειται για ένα απαιτητικό project που φαίνεται να ενέχει αρκετές δυσκολίες τόσο αναφορικά με την τροφοδοσία των καταστημάτων όσο και με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Κάποιοι προβληματίζονται έντονα και για τα προσωπικά δεδομένα που καλούνται να διαχειριστούν, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα λεπτό ζήτημα που χρειάζεται να διευκρινισθεί, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την επάρκεια του προϊόντος.

Είναι μια ανησυχία που εκφράζουν καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει και οι ίδιοι να προμηθεύσουν στο προσωπικό τους, το οποίο ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες, τα ανάλογα τεστ. «Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε και εμείς να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά και πώς τελικά θα εφαρμοσθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά επικεφαλής μεγάλης αλυσίδας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στην περίπτωση πάντως που αποφασισθεί κεντρικά να συμμετάσχουν τα σουπερμάρκετ, δηλώνουν απόλυτα πρόθυμοι να ανταποκριθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εάν θα εμπλακούν ή όχι τα σουπερμάρκετ στη διανομή των self tests. Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν τις οριστικές αποφάσεις εντός των επόμενων 24ώρων, επισημαίνοντας πως σύντομα θα υπάρξει και η σχετική υπουργική απόφαση, όπου θα περιγράφονται και θα αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Η αίσθηση που μεταφέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το εγχείρημα - εφόσον προχωρήσει - να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η είσοδος των σουπερμάρκετ εκτιμάται πως θα συμβάλει καταλυτικά στην ομαλή τροφοδοσία όσων υποχρεούνται βάσει νόμου να διενεργήσουν self tests, είτε πρόκειται για μαθητές είτε για τους εργαζομένους συγκεκριμένων κλάδων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Τα υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα έχουν ήδη μπει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε οκτώ κλάδους της οικονομίας. Το ένα θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης και το δεύτερο παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, την υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), προκειμένου να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, έχουν οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών. 

Αντίθετα δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία ή βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. Από την επόμενη εβδομάδα, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα self tests έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στη δουλειά με φυσική παρουσία. Επίσης, αυτή την εβδομάδα δεν ισχύουν και τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ σε περίπτωση παράβασης των οδηγιών και κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ - ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΕΤΤΑ [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]