Ρωσικά πολεμικά ασκήθηκαν σε βύθιση αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ εντός 34 μιλίων από τη Χαβάη



Ο Ρωσικός Στόλος του Ειρηνικού πραγματοποίησε ελιγμούς μακριά από τις ακτές της χώρας, εξασκούμενος «στο να καταστρέψει μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου ενός ψεύτικου εχθρού», με τη ναυαρχίδα του στόλου, το Slava κλάσης Varyag, να προσομοιώνει επιδρομές πυραύλων κρουζ. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επεκτείνουν δραστικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Παράλληλα με το Varyag, τα πλοία που συμμετέχουν στις ασκήσεις περιλαμβάνουν το καταδρομικό κλάσης Udaloy, Marshal Shaposhnikov και αρκετές κορβέτες της κατηγορίας Steregushchiy. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι μονάδες «επεξεργάστηκαν τα καθήκοντα της ανίχνευσης, της αντιμετώπισης και της εκτόξευσης πυραύλων εναντίον μιας ομάδας κρούσης αερομεταφορέα φανταστικού εχθρού». Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως ο μοναδικός αντίπαλος των Ρώσων που κάνει σημαντικές αναπτύξεις αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό, σημειώνει το militarywatchmagazine.com. 

Τα πλοία Slava Class συγκαταλέγονται στα βαρύτερα επιφανειακά σκάφη μάχης στον κόσμο, με 12.500 τόνους το καθένα όταν είναι πλήρως φορτωμένα και μαζί με 104 κελιά εκτόξευσης για αεροπορική άμυνα μικρής εμβέλειας S-300 και OSA-M (64 και 40 αντίστοιχα), το καθένα αναπτύσσει 16 εκτοξευτές για μαζικούς πυραύλους κρουζ P-1000 που αποτελούν τους κύριους επιθετικούς εξοπλισμούς των πλοίων. Οι κορβέτες του στόλου του Ειρηνικού είναι σε θέση να αναπτύξουν πιο προηγμένους τύπους πυραύλων κρουζ, όπως ο Zicron και ο Kalibr.

Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Mike Kafka, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία επιχειρούν μεταξύ 23 και 34 μιλίων από τα νησιά της Χαβάης κατά τη διάρκεια ασκήσεων. "Στο πλησιέστερο σημείο, ορισμένα πλοία επιχειρούσαν περίπου 20 έως 30 NM [ναυτικά μίλια, 23 έως 34 μίλια] από την ακτή της Χαβάης. Ως μέρος των κανονικών καθημερινών δραστηριοτήτων μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε όλα τα πλοία στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού επιχειρήσεων μέσω θαλάσσιων περιπολικών αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας και κοινών δυνατοτήτων", δήλωσε.

Η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων ώθησε τις ΗΠΑ να απογειώσουν μαχητικά στελθ F-22 Raptor σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις και να εκτρέψουν μια ολόκληρη ομάδα αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ στα ύδατα της Χαβάης. Αυτό χρησίμευσε ως ισχυρή ένδειξη ότι αυτές οι πρωτοφανείς ασκήσεις της Ρωσίας έχουν θεωρηθεί ως σοβαρή απειλή. Το ρωσικό ναυτικό σώμα είχε θεαθεί στο παρελθόν εκατοντάδες μίλια μακριά από τη Χαβάη. Ο πλοίαρχος Κάφκα δε διευκρίνισε ποια ρωσικά πολεμικά πλοία έπλεαν κοντά στη Χαβάη ή πότε συνέβη αυτό. Ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού αναμένεται να έχει προτεραιότητα στην παραλαβή νέων εξοπλισμών.