Βρετανική πρόταση για φρεγάτες Arrowhead-140 στο Πολεμικό Ναυτικό

Βρετανική πρόταση για φρεγάτες Arrowhead-140 στο Πολεμικό ΝαυτικόΠεριλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των MEKO
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία Babcock ανακοίνωσε ότι έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη φρεγάτα Arrowhead-140 για τη νέα κύρια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO. 

Το σχέδιο της  Arrowhead-140 αποτελεί την βάση των φρεγατών Type 31 του Βρετανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση έχει ως στόχο, πέρα από τις νέες φρεγάτες και την αναβάθμιση των υφισταμένων, να βοηθήσει και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, προτείνοντας την κατασκευή τους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια «αλυσίδα εφοδιασμού» μέσω της μεταφοράς της απαραίτητης τεχνογνωσίας, τεχνολογίας αλλά και με την αναβάθμιση των υποδομών, στην οποία υπάρχει και ενδιαφέρον από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Thales θα παρέχει το Combat Management System, ενώ συμμετέχει ήδη στην διαδικασία αναβάθμισης των φρεγατών MEKO 200 κλάσσης ΥΔΡΑ, με την παροχή κοινών συστημάτων, που λειτουργούν ήδη στον υφιστάμενο στόλο, στις υποψήφιες μελλοντικές φρεγάτες τύπου Arrowhead 140, ενισχύοντας έτσι τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μονάδων επιφανείας.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εξοπλιστούν οι ελληνικές φρεγάτες είναι δεν έχουν γίνει σαφείς στο μέγιστο βαθμό, όμως φαίνεται ότι θα είναι βαριά οπλισμένες από τις ήδη υπάρχουσες Type 31.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σύστημα κάθετης εκτόξευσης(VLS)  24 κελιών, αντιαεροπορικό πυροβόλο τύπου Bofors 40 χιλιοστών μαζί με σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) και εναλλακτικό πυροβόλο όπλο σε σύγκριση με αυτόν των 57 χιλιοστών που έχουν οι φρεγάτες Type 31.

Ως προς την ενδιάμεση λύση, το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται πως έχει διαθέσιμες μόνο δύο φρεγάτες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την  HMS Monmouth και της HMS Montrose.

Ωστόσο και οι δύο φρεγάτες χρειάζονται αρκετή δουλειά και εργασία προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κατάλληλα για 5 ακόμα χρόνια υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα ενδέχεται οι άλλες προτάσεις να καλύπτουν καλύτερα τα όσα ψάχνει η ελληνική πλευρά στο θέμα αυτό.