Μόσχα: Οι ΗΠΑ ρίχουν λάδι στη φωτιά της Ουκρανίας



Λάδι στη φωτιά τους εμφυλίου της Ουκρανίας που σιγοκαίει από το 2014, θεωρούν στη Ρωσία την αμερικανική απόφαση για παροχή νέας στρατιωτικής βοήθεια στη χώρα. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν χαρακτήρισε με τον πιο επίσημο τρόπο πριν από μερικές ημέρες ως νεοναζιστική την πολιτική που ακολουθεί το Κίεβο καταπιέζοντας το ρώσικο και ρωσόφωνο πληθυσμό στο Ντονμπάς.

Οι αναλυτές στη Ρωσία θεωρούν ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες όχι μόνο ανέχονται αλλά και ενθαρρύνουν την πολιτική αυτή. Άμεσο αποτέλεσμα της στήριξης αυτής από την Ουάσιγκτον μοιάζει να είναι ένα νέο κύμα ενεργοποίησης των ουκρανικών στρατιωτικών Δυνάμεων οι οποίες σύμφωνα με τις ρωσόφωνους πολιτοφύλακες της ανατολικής Ουκρανίας παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα του Μινκσ εγκαθιστώντας απαγορευμένο βαρύ οπλισμό σε 11 τουλάχιστον κατοικημένες ζώνες πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

Ωστόσο μπορεί η αμερικανική βοήθεια να είναι περισσότερο ένα χρύσωμα στο χάπι της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας που περίμενε πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ στο θέμα του Nord stream 2.

Ακολουθεί η διαφωτιστική ανταπόκριση του Θανάση Αυγερινού για το ΟΡΕΝ.