Τα ελικόπτερα AB 212 και S 70B του Πολεμικού Ναυτικού



Η βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα αποτελείται από δύο Μοίρες Ελικοπτέρων. Την 1η Μοίρα των Agusta Bell και την 2η Μοίρα των Aegean Hawk. Τα ελικόπτερα πετούν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες νύχτα και μέρα ο ρόλος τους είναι πολυποίκιλος και σημαντικός και οι δύο τύποι ελικόπτερων σταθμεύουν είτε στην βάση τους, στο Κοτρώνι, είτε πάνω στις φρεγάτες ανάλογα με την αποστολή τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΔΑΝ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία εντάσσονται τα Ιπτάμενα Μέσα (ΙΜ) του ΠΝ, σύμφωνα με την Επιχειρησιακή Σχεδίαση και τις Διαταγές του ΓΕΝ. Η ΔΑΝ εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας (ΑΒ Ελευσίνας).

Η αποστολή της ΔΑΝ είναι, να ενεργεί μέσα στα όρια των εντολών και κατευθύνσεων του ΓΕΝ και του ΑΣ, για την οργάνωση, διοίκηση, εκπαίδευση, συντήρηση και επισκευή υλικού και γενικά για την ετοιμότητα και προετοιμασία προς πόλεμο των Υπηρεσιών της και των Ιπταμένων Μέσων (Α/Φ-Ε/Π) του ΠΝ, με σκοπό την εξασφάλιση της δυνατότητας ανάληψης έργων στην ειρήνη και στον πόλεμο, τα οποία απορρέουν από την αποστολή του ΑΣ και από την ισχύουσα σχεδίαση του ΠΝ.

Στη ΔΑΝ υπάγονται τρείς Μοίρες ΙΜ, ήτοι Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (ΜΑΝ), Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού 1 (ΜΕΝ1) και Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού 2 (ΜΕΝ2). Επίσης στη ΔΑΝ υπάγονται η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ), η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ) και ο Ελικοσταθμός Αμφιάλης (Ε/Σ Αμφιάλης). Οι εγκαταστάσεις της ΜΑΝ βρίσκονται στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, ενώ όλες οι υπόλοιπες υπαγόμενες Υπηρεσίες έχουν έδρα το Α/Δ-Ε/Δ Κοτρώνι στην περιοχή του Μαραθώνα.