Φρεγάτες: Φουντώνουν οι συζητήσεις για τις μεταχειρισμένες «Μ» - Νέες συνομιλίες για να «βαφτούν» γαλανόλευκεςΝέος κύκλος επαφών επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού με τους Ολλανδούς για να έρθουν στο Αιγαίο οι μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης «Μ».

Έτοιμη για νέο κύκλο συζητήσεων με τους Ολλανδούς για τις νέες φρεγάτες του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι το ελληνικό Επιτελείο. Στόχος είναι να «βαφτούν» γαλανόλευκες οι μεταχειρισμένες φρεγάτες τύπου «Μ».

Οι συναντήσεις με τους επίδοξους «μνηστήρες» γινονται ολοένα και πιο συγκεκριμένες, με το Πολεμικό Ναυτικό να ζητά όλο και περισσότερα στοιχεία, είτε αυτά είναι επιχειρησιακά, είτε αφορούν το πλάνο των εταιριών.

Οι αρμόδιοι επιτελείς του ΠΝ έχουν πάρει το πράσινο φως, μετά και την ενημέρωση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε οι επαφές στο Άμστερνταμ να πάνε αρκετά βήματα παρακάτω και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό. Στόχος εξάλλου είναι το Πολεμικό Ναυτικό εκσυγχρονίσει το ταχύτερο δυνατό το στόλο.

Αν και έχουν προσφερθεί μεταχειρισμένα πλοία, ακόμη και δωρεάν ή και προτάσεις για ναυπηγήσεις νέων μικρότερων φρεγατών από την ελληνική πλευρά κρίνεται επιτακτική η άμεση ενίσχυση του στόλου. Πιο κοντά σε αυτό το κομμάτι είναι οι φρεγάτες της Ολλανδίας «Μ».

Σε νέες συσκέψεις, μετά τις επισκέψεις των ενδιαφερομένων «μνηστήρων» για τις Ελληνικές φρεγάτες, το Πολεμικό Ναυτικό συλλέγει επιπλέον δεδομένα και να τα προσθέτει στον κάθε φάκελο που έχει αξιολογήσει, ξεχωριστά.

Τα δύο ενδεχόμενα
Σε αυτή τη φάση η Ελλάδα εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι η απόφαση που αφορά τα τέσσερα νέα πλοία θα μεταφερθεί μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου κι αν έχει φτάσει η επίσημη Αμερικανική απάντηση, διότι οι φρεγάτες MMSC έχουν παραμείνει «στο παιχνίδι».

Το δεύτερο ενδεχόμενο σχετίζεται με την βούληση του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ζητά άμεσα να ξεκαθαρίσει το θέμα των φρεγατών, αν είναι εφικτό πριν μπει το φθινόπωρο, ώστε να συνταχθεί στη συνέχεια η σύμβαση. Επιτελείς σημείωναν ότι με τον ρυθμό που προχωρά το συγκεκριμένο θέμα, θα είναι ευχαριστημένοι αν τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν και υπογράψουν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σημαντική λεπτομέρεια που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι ότι πλέον όλες οι εταιρίες που έχουν περάσει στον β’ γύρο, έχουν δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Νεότερη Παλαιότερη