Έντονη αντίδραση της Μόσχας για ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Σκανδιναβία



Ασκήσεις 150 χλμ. από τα σύνορα με την Ρωσία

Οι αεροπορικές ασκήσεις που διεξάγονται μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών της Σκανδιναβίας, με την ονομασία «Arctic Challenge 2021» φαίνεται πως έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στη Ρωσία, με την πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον να κάνει ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας πως πρόκειται περί προκλητικών ενεργειών.

Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ξεκίνησαν την συμμαχική άσκηση «Arctic Challenge 2021» πριν από λίγες ημέρες, στην οποία πραγματοποιούνται ουσιαστικά πολεμικές επιχειρήσεις σε μια περιοχή η οποία θεωρείται και είναι «ζωτικών συμφερόντων» για τη Ρωσία.

Ειδικότερα, οι ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχές γύρω από αεροπορικές βάσεις στη βόρεια Σκανδιναβία μόλις 150 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, κάτι που η Μόσχα δεν άφησε «αναπάντητο» λέγοντας ότι:

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της Arctic Challenge 2021 στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «προκλητικές και δεν δημιουργούν κανένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, ενώ έρχονται σε αντίθεση με την ειρηνική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής».

Στο πλαίσιο της άσκησης, που διεξάγεται σε εξαμηνιαία βάση, αναμένεται να συμμετέχουν συνολικά πάνω από 70 αεροσκάφη, όπως μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού και έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς επίσης ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει και νατοϊκό προσωπικό, πληρώματα εδάφους και μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις «Arctic Challenge 2021» πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στη Μόσχα για την συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του NATO στην περιοχή της Αρκτικής.


ΠΗΓΗ