Μυστήριο με ζεύγος πολωνικών MiG-29: Φέρεται το ένα να άνοιξε πυρ κατά του άλλου από λάθος



Η Γενική Διοίκηση των Πολωνικών Ένοπλων Δυνάμεων (Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych ή DGRSZ) δήλωσε σήμερα ότι ένα αεροσκάφος MiG-29 είχε εμπλακεί σε ατύχημα τον περασμένο μήνα, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ ότι πυροβόλησε ένα άλλο μαχητικό τζετ.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης στο Nadarzyce στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, το αεροσκάφος MiG-29 δε δέχθηκε πυρά. Πτήσεις πραγματοποιούνταν από τα πληρώματα της 22ης Τακτικής Αεροπορικής Βάσης στο Malbork όταν συνέβη αεροπορικό συμβάν, αλλά δεν ήταν μια κατάσταση όπου ένα αεροπλάνο άνοιξε πυρ κατά άλλου. Μετά την προσγείωση, ένας τεχνικός βρήκε ζημιά στο κάτω μέρος της ατράκτου του MiG-29. Η ζημιά διερευνάται από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Κρατικής Αεροπορίας», αναφέρει η κοινή διοίκηση των Πολωνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα όμως, μια δημοσίευση του Onet.pl ισχυρίστηκε ότι ένας από τους πιλότους MiG-29 άνοιξε πυρ κατά ενός άλλου MiG-29 με το πυροβόλο των 30 mm «κατά λάθος» κατά τη διάρκεια ασκήσεων ρουτίνας. Γράφτηκε επίσης ότι ένας πιλότος είπε πως αν μια σφαίρα αυτού του διαμετρήματος έπληττε το φέρινγκ του πιλοτηρίου, θα έσπαζε το κεφάλι του πιλότου.

Οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι «τα αεροσκάφη MiG-29 που εμπλέκονται στο συμβάν είναι πλέον πλήρως λειτουργικά».